fbpx
zaterdag 04 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Terugblik op de werkzaamheden aan het project Marconi Buitendijks

Delfzijl – Na twaalf jaar is afgelopen vrijdag een einde gekomen aan de werkzaamheden rond het project Marconi Buitendijks. Met het onthullen van de naam van de brug die het centrum van Delfzijl verbind met het strandboulevard werd het project officieel afgesloten.

Wat is er gebeurd in de afgelopen jaren
Het stadsstrand is vergroot en op de versterkte zeedijk is een boulevard aangelegd die toegankelijk is voor fietsers en wandelaars. Het strand is vanaf de boulevard voor iedereen toegankelijk en bereikbaar. De nieuwe brug ‘De Diekloper’ verbindt het stadscentrum met de boulevard en het strand. Voor bezoekers met campers is een terrein met camperparkeerplaatsen aangelegd. Voor strandgasten en andere bezoekers is bij de boulevard gezorgd voor sanitaire voorzieningen. Bijzonder onderdeel van het project is het nieuw aangelegde kwelderlandschap met een vogelbroedeiland. Hier moet zich nog waardevolle natuur ontwikkelen.

Begin werkzaamheden
In 2015 begonnen de eerste fysieke werkzaamheden. De sloop van het Multicenter aan de Zeebadweg werden de eerste aanpassingen in straatbeeld van Delfzijl zichtbaar. Daarna volgende de sloop van het zwembad en een deel van het MuzeeAquarium. In eerste instantie was het plan om het museum te verhuizen naar een plek elders in de havenstad, maar na protest werd de situatie opnieuw bekeken. En met enkele aanpassingen kon het MuzeeAquarium toch langs de zeedijk blijven. In 2018 na een sluiting van twee jaar ging het museum weer open voor het publiek.

2016
In 2016 begonnen de werkzaamheden aan de dijk. Er werden vele duizenden kubieke meters zand aangebracht op het voormalig Maringterrein, de dijk werd hier een stukje verder landinwaarts gelegd. In september 2018 werden de laatste werkzaamheden aan de dijk afgerond.

2017
On maart 2017 werd er begonnen met de aanleg van het kwelderlandschap en een broedvogeleiland langs de Handelskade Oost en de Schermdijk in Delfzijl. Het is de bedoeling dat het 40 hectare grote kwelderlandschap de kwaliteit van het ecosysteem in de Eems-Dollard verbeteren en biedt tegelijkertijd een betere bescherming tegen het water. Het kwelderlandschap is aangelegd met baggerslib, wat is vrijgekomen bij het uitbaggeren van de vaargeul tussen de Eemshaven en de Noordzee. April 2018 werden de werkzaamheden aan het kwelderlandschap officieel afgerond.

Sloop Vennenflat
Als onderdeel van de herontwikkeling van het kustgebied in Delfzijl werd de Vennenflat gesloopt. In december 2017 werd officieel met de sloop van de flat begonnen. Op 9 februari 2018 lag de flat plat en werden de restanten afgevoerd.

2018
Op 27 juni 2018 werd de oude loopburg naar het Eemshotel verwijderd om plaats te maken voor een nieuwe brug. Het vervangen van de loopbrug was nodig omdat de dijk is verhoogd. Hiervoor is een open brug terug geplaatst met een groot terras. Ook is de entree van het hotel vernieuwd en voorzien van een lift. In september 2018 werd het nieuwe terras officieel geopend.

Kazerne uit de tijd van Napoleon
Eind 2018 werd er op het voormalige Lommerts-terrein een bijzondere archeologische vondst gedaan. Er zijn grote delen van de noordelijke en zuidelijke buitenmuur van de Grote Kazerne uit de tijd van Napoleon gevonden. Dit was een langgerekt gebouw dat in 1799 is gebouwd door de Franse troepen. Na archeologisch onderzoek werden de restanten van de Grote Kazerne eerst weer met grond toegedekt. Op deze locatie ligt nu de toegangsweg naar de nieuwe burg.

2019
In april werd begonnen met de aanleg van een nieuwe camperparkeerplaats met plek voor twintig campers en diverse voorzieningen. In juni 2019 werd de kamperplaats officieel in gebruik genomen. In oktober werd officieel begonnen met de werkzaamheden voor de nieuwe brug.

2020
In juli werden de hekken rond de aangelegde kwelders verwijderd. Tevens werd er begonnen met de aanleg van het nieuwe strandboulevard. Op 28 november werd de nieuwe burg geplaatst. Met twee kranen werd het 34 meter lange brugdeel op zijn plek gehesen.

2021
Op 16 april waren de grootste werkzaamheden aan het nieuwe strand en de boulevard afgerond en kon het publiek voor het eerst gebruik maken van de nieuwe brug en strandboulevard. Op 11 juni werd het loodsmonument terug geplaatst op de dijk. En op 25 juni vond de officiële afronden plaats van het project Marconi Buitendijks met het onthullen van de naam van de burg die vanaf nu de Diekloper heet.

Het ging niet altijd van een leien dakje
Tijdens de werkzaamheden voor de aanleg van de kwelder ging het niet altijd goed. Op 22 juni 2017 kwam een graafmachine zo vast te zitten in het slik dat deze tijdens hoogwater kopje onder ging. Werklieden hadden nog gepoogd de graafmachine los te trekken maar zonder succes. Ook een tweede poging de volgende dag mislukte. Op 24 juni werd met een kraanponton de graafmachine tijdens hoogwater geborgen. In augustus van hetzelfde jaar kwam een shovel vast te zitten, deze wisten de werklieden wel te redden. Ook tijdens werkzaamheden voor de sloop van de Vennenflat in 2017 ging het maar net goed, een graafmachine zakte door een deel van de vloer. Met een grotere graafmachine lukte het om machine zonder al te veel schade te bergen.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,326VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer