fbpx
12.6 C
Delfzijl
woensdag 30 september 2020
Home Algemeen Nieuw kwelderlandschap Delfzijl eind 2020 toegankelijk voor bezoekers

Nieuw kwelderlandschap Delfzijl eind 2020 toegankelijk voor bezoekers

Delfzijl – Het college van burgemeester en Wethouders heeft op vrijdag 10 juli de omheining van het nieuwe kwelderlandschap voor de kust van Delfzijl laten verwijderen. 

Bij de aanleg werd het terrein afgeschermd voor bezoekers, omdat de ondergrond niet draagkrachtig genoeg was. Inmiddels ontwikkelt de natuur zich op de kwelders en is de ondergrond stabiel. ‘Met het weghalen van de omheining is er nu vrij zicht’, zegt wethouder Jan Menninga. ‘We kregen signalen van inwoners, dat ze graag weer zonder barrières over de Eems willen kijken. Echter, het weghalen van de omheining betekent niet dat het kwelderlandschap vanaf vandaag toegankelijk is voor bezoekers.’ 

Aanleg pad en kijkwierde
Het nieuwe kwelderlandschap is eind 2020 deels toegankelijk voor publiek via een nog aan te leggen pad. Ook komt er een verhoging in het kwelderlandschap, een kijkwierde. Vanaf deze wierde kunnen bezoekers het vogelbroedeiland zien of over de Eems turen. De vegetatie die op de kwelders moet ontstaan, houdt ook zand vast. De begroeiing voorkomt dat bij harde wind zand over de kades waait en overlast veroorzaakt voor ondernemers. Wethouder Menninga: ‘We moeten de natuur de kans geven zich verder te ontwikkelen. Daarom is het van groot belang dat het kwelderlandschap nog niet betreden wordt. Met een tijdelijk bouwbord gaan we bezoekers hierop attenderen.’

Planning
Voor de inrichting van het kwelderlandschap worden de laatste voorbereidingen getroffen. Volgens planning vinden de werkzaamheden dit najaar plaats. Eind 2020 is het gehele project Marconi Buitendijks klaar: de aanleg van een nieuw kwelderlandschap, een boulevard, een verhoogd zandstrand en het realiseren van een nieuwe brug die het centrum van de havenstad met het Wadden Werelderfgoed verbindt.

Meer informatie
De provincie Groningen en het Waddenfonds dragen financieel bij aan het project Marconi Buitendijks. Daarnaast wordt het werk mogelijk gemaakt door vele partijen. Kijk voor meer informatie over Programma Marconi op de website.