3.2 C
Delfzijl
1 maart 2021 11:49

Een jaar geleden: grote brand slaat gat in centrum Delfzijl

Delfzijl – Vandaag, 30 december, is het precies een jaar geleden dat het centrum van Delfzijl werd opgeschrikt door een verwoestende brand. De brand werd omstreeks 04:00 uur in de nacht ontdekt boven een kledingwinkel aan de Landsstraat. De brandweer was snel ter plaatse, de brandweerlieden die als eerste aan kwamen in de Landstraat troffen een enorme vuurzee aan. Een damesmode- en lingeriewinkel, een juwelier c.q. souvenirshop en de woning daarboven werden door de brand verwoest.

Met een grote brandweer inzet wist de brandweer te voorkomen dat het vuur oversloeg naar de panden van Rijwielhandel E.J.Noordhoff, Expert Boersma en de Intertoys. Wel liepen deze winkels rook en waterschade op. Ook het tegenovergelegen pand van Juwelier Wieringa raakte zwaar beschadigd door de enorme hitte die vrij kwam bij de brand.

Getroffen winkels weer open
De door de brand getroffen ondernemers hebben na de brand alles op alles gezet om hun klanten weer zo spoedig mogelijk van dienst te kunnen zijn. Binnen een paar dagen na de brand meldde Expert Boersma al dat ze een noodwinkel gingen openen in de Waterstraat.

Na een week hard werken kon Rijwielhandel E.J.Noordhoff haar deuren ook weer openen voor klanten. De werkplaats, magazijn en de elektrische installatie waren vooral getroffen door het bluswater. Dreams Fashion & Lingerie kon eind januari melden daar ze een nieuw onderkomen hadden gevonden in het voormalige pand van Richters. Deze winkel opende begin februari haar deuren. Begin april kon ook Expert Boersma haar eigen winkel weer openen.

Opruimwerkzaamheden
Eind februari vonden aanvullende sloopwerkzaamheden plaats op de plek van de afgebrande panden. De vloeren en fundering werden verwijderd.

De brand liet een groot leeg gat achter in het centrum. Om dit een beetje uit het zicht te houden van de bezoekers van het centrum werd een bedrukt doek om het hekwerk gehangen.

Plannen voor nieuwbouw
Begin oktober, tien maanden na de brand, werden de plannen voor nieuwbouw op de locatie bekend. Het nieuwe pand is ontworpen door Architectenbureau Jongsma/Dijkhuis uit Delfzijl. Het pand past in het straatbeeld van Delfzijl. Van buiten lijkt het alsof het gebouw bestaat uit drie smalle panden, maar achter de voordeur huizen straks drie ruime winkels, dit is een winkelpand minder dan voorheen.

Voor het ontwerp is een mengelmoes van stijlen gebruikt. Zo bevat het een gemixte architectuur van de Amsterdamse School, klassiek en modern. De appartementen boven de winkels zijn straks bereikbaar via een eigen trappenhuis en lift, iets wat bij het vorige pand niet het geval was.

Voordat de bouw kan beginnen moet de grond nog worden gesaneerd. In het afgebrande pand zat lood verwerkt, dit is door de brand in de bodem terecht gekomen. Als alles volgens planning verloopt kan er begin 2018 worden gestart met de bouw.

Alle artikelen rondom de brand in het centrum kunt u hieronder vinden:
– Vier panden verwoest bij grote brand in centrum Delfzijl

– Tijdlijn: Grote brand in centrum Delfzijl

Dag na verwoestende brand: in het centrum van Delfzijl nemen veel mensen een kijkje

– Expert Boersma opent noodwinkel in de Waterstraat

– Rijwielhandel E.J.Noordhoff weer open na verwoestende brand centrum Delfzijl

– Dreams Fashion & Lingerie opent winkel in voormalig pand Richters

– Feestelijke heropening elektronicawinkel Expert Boersma in Delfzijl

– Sloopwerkzaamheden panden in Delfzijl begonnen

– Aanvullende sloopwerkzaamheden afgebrande panden Delfzijl-centrum

– Nieuwe winkels en appartementen op plek van afgebrande panden in de Landstraat

Volg ons op

10,937FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten