Tijdlijn: Grote brand in centrum Delfzijl

Delfzijl – Bij de brandweer kwam vrijdagmorgen rond 04:00 uur een melding binnen van een woningbrand aan de Landstraat in Delfzijl. Het vuur sloeg al snel over op de naastgelegen winkels. Al snel werd er opgeschaald naar zeer grote brand, niet veel later werd er een GRIP 1 procedure gestart. Alle omwonenden konden hun woning op tijd verlaten en werden in het gemeentehuis opgevangen, ook de HEMA stelde de koffiecorner beschikbaar voor omwonenden en hulpverleners.  In totaal zijn tien mensen geëvacueerd. Een aantal daarvan kon later op de dag terug keren naar hun woning.

Lange tijd was de brandweer bang dat de vlammenzee meer panden in de as zou leggen, maar dat werd bespaard. Ze konden voorkomen dat de brand oversloeg naar de naastgelegen winkels van Expert en Intertoys, wel hebben de panden flinke rook- en waterschade opgelopen. Ook Rijwielhandel Noordhoff liep rook en waterschade op. De overige ondernemers zijn de schade aan het opmaken. In totaal zijn er vier panden door de brand verwoest. drie personen zijn dakloos geraakt en hebben hun bezittingen verloren.

Een overzicht van de dag:

04:00: Er komt bij de brandweer een melding binnen van een uitslaande brand in een woning aan de Landstraat in Delfzijl.

 

 

 

04:10 Het eerste brandweervoertuig van brandweer Delfzijl komt ter plaatse. Het pand staat compleet in de brand. De bevelvoerder schaalt direct op naar grote brand.

 

 

04:16 Omdat de brand ook bovenin een naastgelegen pand woedt wordt er een extra hoogwerker uit Winschoten opgeroepen.

 

 

 

04:20 De officier van dienst schaalt op naar GRIP 1 en zeer grote brand. Er komen extra officieren ter plaatse voor de coördinatie.

 

 

 

04:30 Brandweer Loppersum wordt opgeroepen om als meetploeg metingen in en rondom het centrum te verrichten.

04:33 Er wordt een extra dompelpomp opgeroepen uit Groningen.

 

 

 

05:57 De brand dreigt over te slaan naar naastgelegen panden. De hoogwerker van brandweer stad wordt opgeroepen.

 

 

 

05:59 Een tweede peleton wordt opgeroepen, waaronder brandweer Bedum, Hoogezand, Harkstede, Ten Boer, Veendam en Winschoten. Er is nu sprake van een compagnie inzet.

 

 

06:30 De vuurbelasting in de panden wordt minder.

 

 

 

08:50 De brandweer geeft het sein brand meester.

09:40 Brandweer Wagenborgen wordt gealarmeerd om te assisteren bij het opruimen van het groot water transport. Eerste voertuigen keren terug

 

 

11:30 Een kraan komt ter plaatse om de gevels van de panden neer te halen. De brandweer blijft nablussen.

 

 

 

12:30 Brandweer Woldendorp gaat ter plaatse om een ander korps af te lossen die aan het nablussen is.

 

 

 

14:30 De laatste muren van de panden zijn omver. De brand is volledig geblust en de brandweer kan inpakken.

 

 

 

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”sort_order” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”935″]


Back to top button