Voorlopig geen verkeersmaatregelen op de Weg naar den Dam na dodelijk ongeval

Delfzijl – De gemeente Eemsdelta laat in een schriftelijke reactie op vragen van raadslid Janny Volmer weten dat er voorlopig geen maatregelen worden genomen om de situatie op de Weg naar den Dam in Delfzijl te verbeteren. Op deze weg kwam vorige maand een 82-jarige man om het leven, hij werd op zijn fiets geschept door een automobilist en overleed ter plekke. Het college zegt geschrokken te zijn van het noodlottige ongeval, maar het ongeval is geen reden om nu maatregelen te nemen.

“Vooral bij weinig verkeer op de Weg naar den Dam komt het voor dat hier te hard wordt gereden. Op dit moment zijn er geen concrete plannen om iets aan de inrichting van de weg te doen”, zegt de gemeente in de brief. Wel is er samen met de scholen obs De Optimist en cbs Ravelijn en de politie de gewijzigde schoolroutes beoordeeld op verkeersveiligheid en afspraken gemaakt over welke acties er mogelijk en/of nodig zijn.

Veiligste routes van en naar school
De scholen hebben de ouders geadviseerd over het nemen van de veiligste routes van en naar school. Ze adviseren om vooral de fietstunnel te gebruiken, die vlakbij dit kruispunt ligt. De gemeente heeft met de
scholen afgesproken om tijdelijk matrixborden (smileys) te plaatsen op de Weg naar den Dam, om auto’s
bewust te maken van hun rijgedrag.

“Bijkomend voordeel is dat de snelheid in beide richtingen wordt geregistreerd. Deze gegevens worden gebruikt voor het bepalen van de prioriteit en eventueel passende maatregelen. Ook is de belijning op de fietsoversteken opnieuw nieuw aangebracht.” De scholen zetten verkeersregelaars op de schoolroute in om scholieren te helpen met oversteken. Waar nodig past de gemeente deze maatregelen aan of worden er aanvullende maatregelen genomen.

Nieuw mobiliteitsplan voor de hele gemeente
Volgens de gemeente zijn er wel maatregelen denkbaar die de verkeersveiligheid op de Weg naar den Dam kunnen vergroten: “Op dit moment werken wij aan een nieuw mobiliteitsplan voor de hele gemeente Eemsdelta. In dit beleidsplan komen ook de doelen te staan, die we willen bereiken voor verkeersveiligheid. Op basis van de daarin gestelde prioriteiten wordt een uitvoeringsprogramma gemaakt. Hierin wordt ook voor de Weg naar den Dam een afweging gemaakt over welke maatregelen getroffen kunnen worden, zowel voor de korte of lange termijn.”

Back to top button