dinsdag 28 september 2021
19.9 C
Delfzijl

Taekwondoka’s Appingedam ondanks corona geslaagd voor Dangraad examens

spot_img

Appingedam – Geen trainingen, wedstrijden of examens. Ook voor de studenten van Taekwondo Academie Jan Ekema uit Appingedam waren de afgelopen corona maanden niet fantastisch. Toch is het Suzanne Stoppels, Senna Wenting, Semih Ucan en Yusuf Coskun gelukt om tussen alle beperkingen door hun felbegeerde zwarte band te halen.

De zwarte band is de ultieme beloning in de Taekwondo sport. Jaren van hard werken, van vallen en opstaan wordt – na het behalen van een zwaar examen – beloond met een Dan graad. Maar hoe doe je dit als je niet in de zaal mag trainen? 

Buiten trainen in plaats van binnen
‘We baalden flink’ zegt trainer Jan Ekema, ‘De leerlingen waren eind vorig jaar klaar voor hun examen maar toen kwam de lockdown. Ineens mochten we niet meer in de zaal trainen of examens afnemen om maar wat te noemen. Dan moet je creatief worden.’

Dus werd er op gezette tijden op verschillende parkeerplaatsen in Appingedam heel hard getraind om het niveau op pijl te houden. Ekema is trots op zijn pupillen: ‘Ze hebben in de koude wintermaanden soms uren buiten staan trainen. Dat was buitengewoon zwaar. Maar dat laat wel doorzettingsvermogen zien. Iets wat erg belangrijk is in deze sport.’

Telefoonschermpjes bieden soelaas
Naast buitentrainingen werd er ook getraind via beeldbellen. ‘Je wordt op een gegeven moment handig in het verzinnen van trainingsmomenten’ legt Ekema uit, ‘Wanneer het buiten regende dat het goot, trainden we de kandidaten via de telefoon. Via een schermpje kun je redelijk meekijken met wat ze doen. Niet de meest ideale manier, maar het werkte wel.’ Ook werd er voor deze gelegenheid een grote partytent aangeschaft door de club, zodat er naast een heatertje een op een getraind kon worden.

Felbegeerde diploma uit Engeland
Uiteindelijk mochten Suzanne, Senna, Semih en Yusuf al voor de zomervakantie examen doen maar konden ze afgelopen maandag pas hun diploma en zwarte band uitgereikt krijgen. ‘De diploma’s moeten uit Engeland komen en ook daar heeft corona veel roet in het eten gegooid maar het is eindelijk gelukt’ lacht Jan Ekema. Naast de vier eerste Dan graden mocht Nanon Verheek haar derde Dan in ontvangst nemen. 

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,289VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
spot_img
Design en lifestyleDesign en lifestyle
DierDier
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
WonenWonen
AutoAuto

Populaire berichten