Suzanne Visser wint met haar profielwerkstuk het Rijksmuseum Junior Fellowship 2021 en een studiebeurs van 1500 euro

Appingedam – Suzanne Visser, leerling klas 6 vwo, van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum heeft dit jaar voor het vak geschiedenis een geweldig profielwerkstuk(PWS) gemaakt: een documentaire over haar Indische roots genaamd Indocu. Daarmee werd ze winnaar van Rijksmuseum Junior Fellowship 2021.

Een PWS is een soort groot werkstuk dat je moet maken in je laatste jaar van het voortgezet onderwijs. De leerling kiest een onderwerp dat bij zijn/haar profiel aansluit. ‘In mijn geval heb ik geschiedenis gekozen als vak’: vertelt Suzanne. Ze heeft haar PWS ingezonden naar het Rijksmuseum om mee te dingen naar de Junior Fellowship PWS prijs 2021. Tot haar verbazing zat zij bij de genomineerden. Begin juni kreeg ze hiervoor een traineeship aangeboden in het museum. Vijf dagen lang mocht Suzanne met de andere negen genomineerden aan een opdracht van het Rijksmuseum werken. De opdracht was: maak een educatieve film over de Nachtwacht. Ook kregen ze een kijkje achter de schermen van het museum. Afgelopen woensdag was de online prijsuitreiking en wat bleek, haar PWS had ook nog eens gewonnen in de categorie VWO.

Winnaars van Rijksmuseum Junior Fellowship 2021
Frederieke Aaij van het Liemers College Heerenmäten in Zevenaar en Suzanne Visser van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in Appingedam zijn de winnaars van het Rijksmuseum Junior Fellowship 2021. Dit is de jaarlijkse prijs voor het beste profielwerkstuk door middelbare scholieren, georganiseerd door het Rijksmuseum en de NTR. Dit jaar werden 86 werkstukken ingestuurd, wat een record aantal is. Via een online uitreiking werden de winnaars bekend gemaakt door juryvoorzitter Astrid Sy, presentator Andere Tijden. De winnaars ontvangen een studiebeurs van € 1.500,-. Op de vraag wat Suzanne met het geld gaat doen, zei ze het volgende: ‘Eerlijk gezegd heb ik nog geen idee haha, volgend jaar ga ik Rechtsgeleerdheid studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen en ik weet zeker dat het in mijn eerste jaar goed van pas zal komen!’

Uitblinkers
Frederieke Aaij maakte het profielwerkstuk Die Blik over het impressionisme in Frankrijk, vormgegeven in een boek. Suzanne Visser bracht met Indocu een ode aan haar Indonesische familieverhaal met de vraag waar kom ik vandaan? Astrid Sy, voorzitter jury Rijksmuseum Junior Fellowship: De werkstukken blonken uit in excellentie, diepgang en een gevoel van urgentie of persoonlijk belang bij het onderwerp. Ook de verschillende vormen die gebruikt zijn tonen grote creativiteit en originaliteit en het vermogen om net dat beetje meer te doen.

Educatieve video over ‘De Nachtwacht’
Dit jaar stond het maken van online lesmateriaal centraal. Hiervoor werkten de deelnemers samen met Brenda Wit, regisseur en programmamaker van de NTR en acteurs van het Rijksmuseum. De opdracht was: maak per subteam een educatieve video over ‘De Nachtwacht’ die andere scholieren uitdaagt het schilderij te ontdekken. Deze video’s verschijnen na de zomer op SchoolTV.

Rijksmuseum Junior Fellowship
Het Rijksmuseum Junior Fellowship is de profielwerkstukkenprijs van het Rijksmuseum. Alle scholieren (van vmbo tot vwo) die een werkstuk maken dat een relatie heeft tot het museum, kunnen hun werkstuk insturen. Wanneer ze dat doen, maken ze kans op een meerdaags traineeship in het museum én een studiebeurs van 1500 euro.

Back to top button