Staking bij aluminiumfabriek Damco Aldel in Farmsum is voorbij

Farmsum – De staking bij aluminiumfabriek Damco Aldel in Farmsum is voorbij. Het personeel beëindigde de staking woensdagochtend nadat de Zwitserse geldschieter Glencore een bankgarantie voor een nieuw sociaal plan had afgegeven. In het nieuwe sociaal plan krijgen de werknemers ook een vergoeding bij een faillissement.

¨We hebben een unieke afspraak gemaakt met de directie van Aldel”, meldt onderhandelaar Sijtze de Bruine van CNV Vakmensen. “Bij een faillissement vissen werknemers doorgaans achter het net. We hebben nu harde garanties gekregen dat – mocht Aldel onverhoopt failliet gaan – de werknemers tóch de afgesproken ontslagvergoeding krijgen. Die ontslagvergoeding is bijna het dubbele van de huidige transitievergoeding.”

De werknemers van Aldel waren sinds vorige week donderdag in staking, omdat ze zich zorgen maken over de toekomst van het bedrijf. Het aluminiumbedrijf verkeert vanwege de hoge energieprijzen in grote problemen. “Tegelijkertijd wilde de directie gaan morrelen aan het sociaal plan, dat eind oktober afloopt”, zegt De Bruine. “De werknemers zagen de bui al hangen: straks gaat het bedrijf over de kop en blijven wij achter met een slecht sociaal plan.”

Harde garanties van de directie
De vakbonden hebben in een ultimatum harde garanties van de directie gevraagd én gekregen. De Bruine: “Naast de gegarandeerde ontslagvergoeding hebben we nog een opvallende afspraak gemaakt. Alle vakbondsleden krijgen namelijk een financiële compensatie voor alle acties die in het verleden zijn gevoerd en de daardoor gederfde inkomsten. Die compensatie kan oplopen tot ruim 2.000 euro bruto. Het sociaal plan bevat daarnaast een terugkeergarantie, voor als de werkgelegenheid zich weer herstelt.”Back to top button