Opnieuw ondernemerstalent ontdekt bij het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum

Appingedam – Op het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum is het voor leerlingen mogelijk om een eigen onderneming te starten. Dit project is onderdeel van het programma Kansrijke Groningers. In april vertelden twee leerlingen van havo 4 enthousiast over hun eigen onderneming. Ook nu is er weer nieuw ondernemerstalent ontdekt.

Kans voor talent
School bereid je zo goed mogelijk voor op een vervolgopleiding. Maar er is ook aandacht voor hoe je met elkaar om gaat en voor de ontwikkeling van jou als mens. En in projectweken gaan de boeken aan de kant en kan je deelnemen aan bijvoorbeeld het project Junior Company van ‘Jong Ondernemen’. Je werkt samen in een team en ontdekt waar jij goed in bent. Er zijn in totaal 5 Junior Companies gestart. In de projecturen volgen de leerlingen een online programma en kunnen ze vragen stellen aan een docent. Tijdens de les Economie, verzorgd door Meneer De Vries, werd uitleg gegeven over het project van Kansrijke Groningers. Naast de reguliere lessen werd er gewerkt aan het project. Shivam Bansie, Erben Drenth, Jari Vader en Bas Drijfhamer, leerlingen VWO 6 van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum, vertellen enthousiast over de start van hun eigen bedrijf.

Polar Bag
De meeste leerlingen nemen boterhammen mee naar school voor de lunch. Tussen de boeken en schriften in worden die vaak geplet. De boterhammen zien er niet echt smakelijk uit. Daar hebben de leerlingen een oplossing voor bedacht, de PolarBag. De PolarBag is een etenswarenzak met een koelelement dat je eten langer houdbaar houdt en help plasticverspilling tegen te gaan. De leerlingen hebben meneer Kamminga, teamleider havo 3,4,5, gevraagd of het een idee is om deze PolarBags uit te delen aan de brugklasleerlingen bij aanvang van het nieuwe schooljaar. ‘Super goed initiatief, maar dan moet er wel een logo van de school op de PolarBag’: volgens meneer Kamminga. Ook teamleider meneer Klaveringa van de Rutger Kopland School heeft de PolarBags besteld bij deze leerlingen. ‘De leerlingen nemen boterhammen met kaas en/of ham mee naar school, daar maken ze tosti’s van tijdens de lunchpauze in de kantine. De PolarBag zorgt ervoor dat er geen plastic zakjes gebruikt worden om de boterhammen met beleg in mee te nemen. Dat is toch een mooi duurzame oplossing’: volgens meneer Klaveringa. Het eindproduct is opgeleverd en nu de reacties van de brugklasleerlingen afwachten.

Samenwerking
Het doel van dit project en de lessen over ondernemerschap is om leerlingen in Noord- en Midden Groningen al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor ondernemerschap en dat ze een ondernemende houding ontwikkelen. Hierin werken het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum en Kansrijke Groningers samen.

Door ondernemerschap in de regio te stimuleren, hoopt Kansrijke Groningers Noord- en Midden Groningen een boost te geven en de ondernemers en werknemers van de toekomst in de regio te houden. Zij financieren het project dat wordt ondersteund door de Economic Board Groningen.

Back to top button