1 C
Delfzijl
6 maart 2021 05:47

Lokaal Belang Eemsdelta wil dat er meer lokaal en regionaal wordt ingekocht

Delfzijl – Lokaal Belang Eemsdelta pleit ervoor om lokale en regionale ondernemers meer kansen te geven bij de inkopen die de nieuwe gemeente gaat doen. Momenteel is de drempel om met een aanbesteding mee te doen volgens Lokaal Belang Eemsdelta te groot.

Onder lokale ondernemers wordt verstaan de bedrijven die gevestigd zijn in de gemeente. Onder regionale ondernemers wordt verstaan de ondernemers die gevestigd zijn in de aanliggende gemeentes. Bij het inkopen heeft de gemeente te maken met het Europees Aanbestedingsbeleid, de Gids proportionaliteit (voor alles onder de Europese Aanbestedingsdrempel) en haar eigen inkoopbeleid.

De drempel om nu in te schrijven is voor veel lokale en regionale ondernemers groot. Zo is er op de website van de gemeente geen overzicht met aankomende aanbestedingen, daardoor weten de ondernemers ook niet wat er speelt. Daarnaast valt het Lokaal Belang Eemsdelta op dat er nog teveel lokale en regionale ondernemers niet benaderd worden, terwijl zij wel in staat zijn om de opdracht uit te voeren.  Ten slotte zien en horen we terug dat de drempel (denk aan te hoge eisen op het gebied van certificeringen) om in te kunnen schrijven te hoog is voor lokale en regionale ondernemers.

Dit kan volgens Lokaal Belang Eemsdelta beter, aangezien lokaal en regionaal gericht inkopen grote voordelen oplevert. “Zo vergroot lokaal en regionaal gericht inkopen de werkgelegenheid in onze regio. Daarnaast kan het een positief effect hebben op de werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, door het toepassen van SROI in de aanbestedingen (een direct effect op het sociaal domein)”, aldus de lijsttrekker Annalies Usmany-Dallinga.

Ondanks de eerder benoemde wetgeving en richtlijnen ziet Lokaal Belang Eemsdelta voldoende mogelijkheden om de lokale en regionale ondernemers meer kansen te geven. Volgens Lokaal Belang Eemsdelta begint dit bij een nieuw vast te stellen inkoopbeleid, waarin lokaal en regionaal gericht inkopen een prominente rol krijgt.

Usmany-Dallinga vervolgd: “Om het beleid goed uit te kunnen voeren, is het voor de ondernemers belangrijk om te weten wat er aan komt en voor de gemeente is het belangrijk om te weten welke mogelijkheden de lokale en regionale ondernemers allemaal hebben. Dit zou volgens Lokaal Belang Eemsdelta georganiseerd kunnen worden door de nieuw te ontwikkelen aanbestedingskalender te publiceren op de website van de nieuwe gemeente Eemsdelta.”

Volg ons op

10,961FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten