10.3 C
Delfzijl
16 mei 2021 10:35

Een halve eeuw geleden: de verwoestende brand in vrouwenpaviljoen Salem

Wagenborgen – Het is 24 oktober 1970, een personeelslid van psychiatrische inrichting Groot Bronswijk ontdekt een brand in het vrouwenpaviljoen Salem. Gelijk worden de alarmbellen geactiveerd en wordt de brandweer van Termunten opgeroepen. De commandant die als eerste ter plaatse was gaf gelijk de opdracht om ook de brandweer van Delfzijl op te roepen, het gaat om een grote brand met nog veel personen in het pand.

Om 7 minuten over 10 kwam de brandweer van Delfzijl ter plaatse met een ladderwagen, een commando-auto en twee tankautospuiten. Door de hevige rookontwikkeling kon de brandweer van Termunten niet naar binnen om slachtoffers te redden, mede doordat dit korps geen ademlucht had. Door de vele slachtoffers werd ook de ladderwagen van Winschoten opgeroepen en beide voertuigen werden opgesteld voor het paviljoen. Veel patiënten werden gered via schuifladders wat een zware klus was, de mensen waren bedwelmd door de rook en waren niet in staat om zelf de ladder op te klimmen.

De voertuigen waar de brandweer van Termunten en Delfzijl in 1970 over beschikten. Foto’s: archief Harry Beekhuis en Wim Schuitema

Brandweer Delfzijl wist enkele slachtoffers binnen te redden
Later konden de patiënten op de ladderwagen worden gelegd waarna de ladder wegdraaide en horizontaal werd gezet zodat ze er via een brandcard afgetild konden worden. De brandweer van Delfzijl beschikte wel over ademlucht en dus konden er ook mensen naar binnen worden gestuurd om enkele slachtoffers te redden, maar door de beperkte voorraad waren dat er maar een paar.

32 slachtoffers werden uit het brandende gebouw gehaald, het grootste deel was bewusteloos door rookvergiftiging en een aantal hadden brandwonden. Door de toen al goede samenwerking tussen brandweer Delfzijl en Appingedam nam de brandweer van Appingedam de taken in Delfzijl waar. Door diverse korpsen werd in Groot Bronswijk goed werk verricht en kon de brand tot elf uur onder controle worden gehouden zodat er veel slachtoffers konden worden gered.

3 patiënten binnen achtergebleven
Hierna ging het snel, de brand verspreide zich naar hoger gelegen verdiepingen en binnen no-time sloegen de vlammen uit het dak, binnen zouden nog 3 patiënten achter zijn gebleven. De brand werd hierna bestreden met 20 lagedruk stralen en 1 waterkanon. Na twee uur was de brand weer onder controle, en er werd nageblust tot de volgende ochtend. Circa 20 ambulance’s waren totaal ter plaatse gekomen uit Appingedam, Delfzijl, Nieuweschans, Winschoten, Groningen, Stadskanaal en Borger.

De gewonden werd overgebracht naar ziekenhuizen in Delfzijl, Groningen en Winschoten. Van de 119 aanwezigen in het gebouw konden 104 worden gered, waarvan 32 via de ladders. De brand koste 16 patiënten het leven en 17 patiënten werden met diverse verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. De brand bleek te zijn aangestoken door een jeugdige patiënt die later verklaarde dat ze met vakantie wilde.

Volg ons op

11,160FansLike
1,424VolgersVolg
5,284VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
TuinTuin
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto

Populaire berichten