11.9 C
Delfzijl
24 juni 2021 02:31

Tentoonstelling Maike van der Kooij in het Koetshuis van de Fraeylemaborg

spot_img

Slochteren – In het Koetshuis van de Fraeylemaborg zijn vanaf 30 oktober 2020 monumentale landschappen en zeegezichten van Maike van der Kooij te zien.

Deze kunstenares volgde de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en woont sinds 1987 in Groningen. Het weidse landschap maakte enorme indruk op haar. Haar schilderijen kan je zien als portretten van dit monumentale vaak lege land. Ze ervaart deze landschappen als weerbarstig, stil en ruim, en soms schurend van ongemak. De mensen laat ze weg, maar hun sporen in het landschap zijn overal te herkennen zoals boerderijen, hoogspanningsmasten en geploegde akkers.

“Het opengereten land onder een loden lucht, je wordt er niet per se blij van, maar dat is wat ik wil laten zien, de schoonheid daarvan. “

Van der Kooij maakt schetsen en foto’s in de buitenlucht en vertaalt deze later in haar atelier in schilderijen. Kleur en contrasten zijn van groot belang in haar werk. Haar schilderijen zijn beweeglijk en gelaagd, ze schildert snel met veel verf. Inspiratiebronnen zijn schilders als Nolde, Soutine en Permeke. “Dat was wat ik wilde, schilderen met vette verf.”

Naast het noordelijke landschap schildert Maike van der Kooij ook de zee. Als kind werd ze al gegrepen door het Panorama Mesdag in Den Haag, dat om de hoek lag als ze haar opa bezocht. Later inspireert de Waddenzee haar met zijn getijden en boeiende wolkenluchten.

De tentoonstelling is te zien in het Koetshuis van de Fraeylemaborg van 30 oktober 2020 tot en met  27 februari 2021.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,258VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
TuinTuin
WonenWonen
DierDier

Populaire berichten