Landelijke start Orange the World dit jaar in Breda

Delfzijl – De Nederlandse aftrap van de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen, Orange the World, is dit jaar in Breda. Dat hebben de drie coördinerende organisaties van de campagne, UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao vandaag bekend gemaakt. “Breda was de afgelopen paar jaar al een actieve gemeente in de campagne en we vinden het fantastisch dat we op 25 november daar de aftrap kunnen doen”, aldus Marije Cornelissen van UN Women Nederland.

Over de invulling van het programma wordt later in het jaar meer bekend. Greetje Bos, wethouder Gemeente Breda: ‘Een gelijkwaardige samenleving gaat om meer dan dezelfde rechten voor iedereen. Het gaat ook om veiligheid, weerbaarheid, (financiële) zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Het is belangrijk om hier met z’n allen telkens opnieuw het licht op te laten schijnen. Daarom ben ik heel erg trots dat Breda in 2022 gaststad is van de campagne tegen geweld tegen vrouwen’.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is de Orange the World campagne in het leven geroepen door de Verenigde Naties. De campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, en eindigt op 10 december. Dit zijn de ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

In Nederland doen inmiddels het overgrote merendeel van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne, bijvoorbeeld door in de Gemeenteraad en lokale samenleving extra aandacht te besteden aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen.

De afgelopen 2 jaren heeft Soroptimistclub de Eemsmond een oproep bij de gemeenteraden gedaan om aandacht te besteden aan Orange the World. In de voormalige gemeente Delfzijl is Molen Adam al twee jaar achter elkaar oranje uitgelicht. Op het Woonplein in Appingedam heeft de club afgelopen jaar een vlag met het OtW logo gehesen en in de gemeente Oldamt worden ook al 2 jaar achter elkaar de 3 molens, Edens, Dijkstra en Berg oranje verlicht.

Op 25 mei, precies een half jaar voordat de campagne losbarst, worden alle gemeenten en provincies weer opgeroepen om ook in 2021 hun steun aan deze strijd te geven.

Back to top button