Inwoners Wagenborgen en Nieuwolda bespaarden afgelopen jaar 350.000 kuub gas en dat wordt gevierd

Wagenborgen – Het is de inwoners van Nieuwolda en Wagenborgen vorig jaar gelukt om het gasverbruik met ruim 10 procent te verminderen. Om dat te vieren organiseert Nieuwborgen.net op zaterdag 14 mei het feest ‘Goud Bezig’ voor beide dorpen. 

Alle inwoners van Nieuwolda en Wagenborgen zijn uitgenodigd voor het feest dat van 14:00 uur tot 19:00 uur plaatsvindt plaats bij het Waarmtehoes van Nieuwborgen.net aan de Lindelaan in Nieuwolda.

Naast de nodige versnaperingen, een barbecue, muziek en activiteiten voor de kinderen, is er voor inwoners ook ruimte om vragen te stellen over het project.

Gasbesparing
Via het project Nieuwborgen.net kunnen inwoners van Nieuwolda en Wagenborgen sinds het najaar van 2020 een Bespaartas ophalen met de kleinere materialen om gas te besparen. 427 inwoners hebben hier al gebruik van gemaakt. Inwoners die de Bespaartas nog niet hebben aangevraagd, kunnen dat trouwens nog steeds doen.

Tot en met 2021 hebben inwoners in beide dorpen hiermee al zo’n 350.000 kuub gas bespaard. Nieuwborgen.net verwacht dat het daar niet bij blijft. Sinds september vorig jaar kunnen huiseigenaren ook een subsidie ontvangen om gas te besparen.

Hiermee kunnen zij grotere maatregelen nemen zoals isoleren of het installeren van een warmtepomp. Bij de 304 huiseigenaren die al een vergoeding hebben aangevraagd, zijn vooral dubbel glas, een inductie kookplaat en spouwmuurisolatie in trek.

Dit past helemaal in het streven van de rijksoverheid om Nederland in 2050 aardgasvrij te maken. In Nieuwolda en Wagenborgen wordt hiervoor ingezet op groen gas oftewel biogas.

Back to top button