Greenpeace schip de Artic Sunrise trekt veel bekijks tijdens openstelling

Delfzijl – De bemanning van het Greenpeace schip de Artic Sunrise organiseerde zaterdag een open schip. Geïnteresseerden waren welkom om een kijkje te nemen op het wereldberoemde actie schip. De Artic Sunrise en haar bemanning waren wereldnieuws nadat de russen het schip in september 2013 hadden geënterd op het zuidoostelijke deel van de Barentszzee daar voerde Greenpeace acties tegen olieboringen. De dertig bemanningsleden werden door de Russische autoriteiten van het schip gehaald en vijf werden gearresteerd op verdenking van piraterij, waaronder machinist Mannes Ubels uit Oudeschip.

Het schip werd door de Russen in beslag genomen en de apparatuur vernield. De bemanning heeft twee maanden in een Russische cel gezeten, en mede door internationale druk op de Russen werd de bemanning vrij gelaten. Het duurde echter nog enige tijd voor het schip weer in Nederland was, augustus 2014 kwam de Arctic Sunrise aan in Amsterdam om de door de Russen toegebrachte schade aan het schip te herstellen.

Het open schip trok tientallen bezoekers ondanks het slechte weer stond er een rij voor het schip. De bemanning gaf uitleg over hun taken aan boord en waarvoor het schip wordt ingezet. Het Greenpeace schip ligt voor onderhoudswerkzaamheden aan de Handelskade West. Hoelang het schip blijft liggen is onbekend het kan zijn dat ze nog zijn voor een actie dan vaart het weer uit.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”sort_order” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”541″]

Back to top button