Campus Eemsdelta: Ain pronkjewail in’t bevingslaand

Appingedam – In Appingedam wordt naast het Damsterdiep, de wierde van Solwerd en de open landerijen gebouwd aan de prachtige nieuwe Campus Eemsdelta. Daarin krijgen vanaf schooljaar 2022/2023 scholen van Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta en het Noorderpoort een plek. Elk schooltype – havo/vwo, vmbo en praktijkonderwijs – heeft straks een eigen gebouw. Naast deze gebouwen komen er nog drie gemeenschappelijke ruimten: kunst en science, de werkplaats voor technische vakken/opleidingen en het sportcomplex. Ook sportverenigingen en culturele organisaties gaan er gebruik van maken. Op het terrein rondom komen onder andere bedrijven, een park en een sterrenwacht. Onderwijs, organisaties en bedrijven gaan er van alles organiseren voor leerlingen en de regio. Zo wordt het een (ontmoetings)plek voor iedereen.

Zorg dragen voor jezelf, anderen en de wereld
Ontmoeten en het zorg dragen voor jezelf, anderen en de wereld zijn belangrijk speerpunten van VO Eemsdelta. Binnen het onderwijs wordt er op allerlei manieren aandacht aan besteed. Onlangs overhandigden drie vwo-leerlingen bijvoorbeeld het Klimaat & Industrie manifest aan Duitse en Nederlandse politici. Dit stelden ze samen met 30 andere jongeren uit Noordoost-Nederland en de Duitse deelstaat Niedersachsen. Over een paar weken start er een project voor klas 1 en 2 havo/vwo met als thema ‘De toekomst: gezondheid, duurzaamheid en zelfredzaamheid’. Ook de nieuwe campus wordt daaraan gekoppeld. De aardbevingsbestendige gebouwen worden namelijk duurzaam gebouwd en energie producerend.

Energieneutraal
De daken van de gebouwen zijn zo ontworpen dat zij een maximaal hoeveelheid zonnepanelen kunnen dragen en een optimale zonlichtinval hebben. De verwachting is dat de campus 650.000 KWh aan elektriciteit kan produceren. Voor de leerlingen en andere bewoners van elk gebouw wordt, middels panelen, zichtbaar gemaakt wat het energieverbruik is en hoeveel energie er wordt opgewekt. Daar waar BENG (bijna energieneutraal gebouw) de norm is in scholenbouw, is voor de campus gekozen voor helemaal energieneutraal. Dat lukt door de hoge isolatiewaarde en de 2100 zonnepanelen.

Duurzame materialen
Als gevelbedekking is, in plaats van hout, gekozen voor een biocomposiet. Als basis voor biocomposiet worden natuurlijke materialen gebruikt. Bijvoorbeeld hout, riet, schelpen of schimmels. Maar ook restmaterialen uit de natuur zoals rijstvlies, houtsnippers of zaagsel. Voor de gevels, tribunes en terrasplanken is gekozen voor een houtvervanger die recyclebaar is. Het bestaat uit rijstvlies, zout en minerale oliën.

Slimme technieken
Het gebouw wordt uitgerust met glasvezelverbinding tot aan de werkplek. Het volume aan kabels wordt hiermee sterk gereduceerd en het gebruik van glasvezel levert ook nog eens een energiebesparing op. De verlichting in de gebouwen wordt draadloos aangestuurd en de lichtsterkte kan worden aangepast. Op vastgestelde tijden worden delen van de verlichting ‘geveegd’. Door steeds een CO2 en temperatuurmeting uit te voeren wordt de toevoer van de hoeveelheid warme of koude lucht bepaald. De groene plek, de duurzame bouw en al deze slimme energiebesparende technieken zorgen ervoor dat het er voor leerlingen en andere bewoners straks goed toeven wordt: Ain pronkjewail in’t bevingslaand!

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”3004″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]

Back to top button