Een week lang veel zon met vorst in de nachten

Nederland – Goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen. Tot en met begin volgende week blijft het waarschijnlijk overal droog met dagelijks veel zonneschijn. Daarbij wordt het wel kouder met in het weekend maxima van 5 tot 9 graden en in de nachten op grote schaal vorst. Mogelijk zakt het kwik lokaal zelfs een keer tot -5 graden.

Het zonnige weerbeeld geeft komende dagen ’s middags een lentegevoel, zeker uit de wind. In de nacht en het eerste deel van de ochtend voelt het echter aan als winter.

Elke dag veel zon
Vanochtend komt vooral in het westen en zuidwesten regionaal nog veel bewolking voor. Later vandaag is het in grote delen van het land zonnig. Donderdag en vrijdag beloven twee zeer zonnige dagen te worden. Met een zonsopkomst rond 7:20 uur en een zonsondergang rond 18:20 uur kan de zon in theorie dagelijks elf uur schijnen en op de meeste plaatsen wordt gemakkelijk zo’n negen uur per dag gehaald. 

In het weekend wordt het wisselend bewolkt, maar er blijft voldoende ruimte voor de zon. Op zo’n zes uur zon per dag kan zeker worden gerekend. Ook de eerste dagen van volgende week is er grote kans op flinke zonnige perioden.

Dalende temperatuur, koude nachten
Vanmiddag wordt het 7 graden op de Wadden tot 11 graden in het Brabant, Gelderland en Limburg. Morgenmiddag kan het in het zuidoosten lokaal 12 graden worden, maar de dagen daarna wordt het wat kouder. In het weekend komt de middagtemperatuur uit tussen 5 graden op de Wadden en 9 graden in Zuid-Nederland.

Tot en met begin volgende week kan het landinwaarts elke nacht licht vriezen. Komende nacht blijft de vorst beperkt tot een enkel graadje in het binnenland. De dagen daarna liggen de minima op grote schaal tussen 0 en -3 graden. In het weekend kan het kwik in het zuiden en oosten zeer lokaal zelfs dalen tot -5 graden.

Gladheid, tuinieren en zonnepanelen
Ondanks de grote vorstkansen is de kans op gladheid erg klein. Voor gladheid is namelijk ook vocht nodig en het blijft komende tijd droog. Alleen op lokale (fiets)bruggetjes is gladheid niet uitgesloten. Ook ijs op autoruiten zal komende nachten niet makkelijk ontstaan.

Het zonnige weer nodigt uit om de tuin alvast klaar te maken voor de komende lente en zomer. Bollen van zomerbloeiers kunnen nu mooi de grond in, maar pas op met snoeiwerkzaamheden vanwege de grote kans op vorst in de nachten. 

Voor iedereen met zonnepanelen is het zonnige weer uiteraard goed nieuws. De energieprijs is voor veel mensen erg hoog, waardoor elke zelf opgewekte kilowattuur mooi is meegenomen. Ook leveren zonnepanelen bij temperaturen tussen 0 en 10 graden meer energie op dan bij zomerse warmte.

Back to top button