Mag Niestern Sander nieuwe ijsbreker leveren aan Russische opdrachtgever? “We zoeken uit of de sanctiebepalingen voor het schip gelden”

Farmsum – Scheepswerf Niestern Sander in Farmsum zoekt momenteel uit of het een nieuwe ijsbreker mag leveren aan de Russische opdrachtgever. Het schip genaamd “Nabil” is geschilderd in de kleuren van de Russische vlag en ligt momenteel bij de doklocatie van de werf in de haven van Delfzijl om verder te worden afgebouwd. Vandaag zal het schip een proefvaart gaan maken op de Eems.

De bouw van het schip de werf in Farmsum is een joint venture tussen Mercury Sakhalin en Pola. Het ‘shallow draft ice-breaking walk to work vessel’ is speciaal ontworpen en geoptimaliseerd voor gebruik gedurende het hele jaar in de uitdagende omstandigheden aan de oostkust van Sakhalin in temperaturen variërend tussen -30 tot +35 graden. Door het combineren van een diepgang van 3,15 m, een transit diepgang van 4,0 m in open water en een ‘grounded bottom’ notatie, kan het schip het hele jaar door ingezet worden.

De Europese Unie heeft verschillende sancties ingesteld tegen Rusland waaronder het leveren van ‘bepaalde apparatuur, technologie en dienstverlening voor diepwaterolie-exploratie en -productie en Arctische olie-exploratie en productie’. Niestern Sander zoekt momenteel uit wat dit betekent voor het leveren van het schip laten ze weten aan RTV Noord: “We zijn aan het inventariseren wat de mogelijkheden zijn. Het ligt nog niet vast wanneer het schip geleverd kan worden. We zijn er druk mee bezig en zoeken uit of de sanctiebepalingen voor het schip gelden”.

Back to top button