AkzoNobel wijst overname door PPG Industries Inc. af

Delfzijl – AkzoNobel maakte donderdag 9 maart bekend dat het strategische opties onderzoekt voor afstoten van haar Specialty Chemicals business. De activiteiten van AkzoNobel in Delfzijl (chloor, energie, monochlooorazijnzuur, zout) vallen eveneens binnen Specialty Chemicals.

De afsplitsing stelt Specialty Chemicals in staat om haar leidende positie versneld uit te bouwen in een aantal marktsegmenten. De Specialty Chemicals activiteiten, met een omzet van €4,8 miljard in 2016, heeft een sterke positie met een brede portfolio van toonaangevende technologieën en chemicaliën, die een uitvoerig scala aan eindgebruikers bedienen in verschillende segmenten waaronder bouw, industrie en transport.

In het kader van de afsplitsing zal AkzoNobel verschillende alternatieve eigendomsstructuren voor de Specialty Chemicals activiteiten overwegen, waaronder, maar niet beperkt tot, een zelfstandige beursnotering. De uiteindelijke structuur zal bepaald worden op basis van aandeelhouderswaarde maximalisatie en een bredere afweging van belangen van stakeholders.

De beslissing van donderdag 9 maart is versneld nadat AkzoNobel had besloten tot het afwijzen van een ongevraagd, niet-bindend en voorwaardelijk voorstel van PPG Industries Inc. voor alle uitgegeven en uitstaande aandelen AkzoNobel. PPG’s voorstel betekent een serieuze onderwaardering van AkzoNobel en is niet in het belang van de stakeholders, waaronder aandeelhouders, klanten en medewerkers.

Ton Büchner, CEO van AkzoNobel: “Onze Specialty Chemicals business is vooraanstaand in veel van de markten waarin het opereert en we zijn buitengewoon trots op zijn historie, prestaties en onze mensen die er werken. We onderzoeken strategische opties voor afsplitsing van de rest van het bedrijf om te kunnen focussen op zowel de Specialty Chemicals als de Decorative Paints en Performance Coatings groep, waardoor zij hun leidende posities verder uit kunnen bouwen.

FNV fel tegen overname

De FNV is tegen een overname door het Amerikaanse PPG. Volgens Erik de Vries, bestuurder FNV Procesindustrie gaat een dergelijke overname waarschijnlijk ten koste van honderden banen in Nederland en duizenden wereldwijd.

Bij AkzoNobel op het chemie park in Delfzijl werken zo’n 400 werknemers. Ook PPG heeft een vestiging in Delfzijl daar weken rond de 70 werknemers.

Back to top button