Bustocht langs gevechtslocaties uit de Tweede Wereldoorlog in en rond Delfzijl

Delfzijl – Treed in de voetsporen van de Canadezen die in april 1945 Delfzijl en omgeving hebben bevrijd. Stichting Battlefield Tours houdt vanwege het 72-jarig jubileum van de operatie Delfzijl- Pocket op zaterdag 6 mei 2017 een speciale rondleiding langs de bevrijdingsroute van de Canadezen.

De bustour

De tourbus van Battlefield Tours rijdt de route die de Canadezen volgden tussen Wagenborgen en Delfzijl. Tijdens de aprildagen van 1945 was Delfzijl het toneel van een bloedige strijd tussen het Canadese leger en Hitlers soldaten. Voor de Canadezen was de slag om Delfzijl een van de zwaarste gevechten. Ter herinnering aan deze slag word deze Battlefield Tour georganiseerd.

Gevechten om Delfzijl

Rondom Delfzijl was een stevige verdediging ingericht door de Duitsers dat kon rekenen op een enorme hoeveelheid vuursteun van zware artillerie. Vanwege de hardnekkige tegenstand van de Duitsers heeft de strijd in het Eemsmondgebied twaalf dagen geduurd . De tol was dan ook hoog. Ruim zestig Canadese militairen kwamen om het leven tijdens de gevechten. Vele vertrouwde plekken in het Eemsmondgebied werden door het oorlogsgeweld vernietigd.

Informatie

De bustoer begint om 9.30 uur op het centraal station in Delfzijl en wordt met korte wandelingen afgewisseld. Een deskundige gids reist mee en toont u de sporen van de gevechten die zelfs na 72 jaar nog steeds zijn te zien. Tijdens de tour ziet u de beelden van de oorlog, waardoor u een idee krijgt hoe hevig het er in de aprildagen van 1945 aan toe ging. De lunch vindt in Appingedam plaats. De rondleiding eindigt om 16.00 uur op het station in Delfzijl. Er is plek voor 20 deelnemers. De tour staat onder leiding van Joël Stoppels, Battlefield Tour gids en member van The International Guild of Battlefield Guides, badge nummer 70. Voor meer informatie of boeken kunt u terecht op de website: www.battlefieldtours.nu Of u kunt contact opnemen met Battlefield Tours, telefoon 050 2803684/ 06 36335370 of email info@battlefieldtours.nu

Back to top button