Waterschap en Defensie pakken wateroverlast door hoge waterstand aan tijdens oefening

Marnewaard  – Vandaag vond er een tweede grote oefenscenario plaats op oefenterrein Marnewaard onder de naam Alert 2015. Na het aardbevingsscenario van dinsdagavond speelde nu hoogwater parten.

Tientallen medewerkers van Defensie en Waterschap Noorderzijlvest werkten nauw samen om de geënsceneerde dreiging van hoogwater het hoofd te bieden. Voor de gelegenheid hadden genisten speciaal dijken en een waterbassin aangelegd op het terrein. Zowel de zeedijk als kaden langs het Lauwersmeer hadden in het scenario ernstige schade opgelopen, zoals piping. Ook was er een gat in de dijk en was een stuk dijk afgeschoven. Genoeg uitdaging voor de dijkherstellers en de militairen om mee aan de slag te gaan.

Daarnaast waren wegen onbegaanbaar vanwege hoogwater en moesten voertuigen worden overgevaren om in het ‘getroffen gebied’ te kunnen komen. De oefening heeft geleid tot een goede onderlinge kennismaking en de partners hebben veel van elkaar geleerd. We zijn nu nog beter op elkaar ingespeeld in tijden van crisis.

oefening Alert 2015 - vullen box barriers

Back to top button