Waterpoloërs Azuro bezoeken alle 20 Groninger buitenbaden

Delfzijl – Afgelopen zondag tikten de jongens van Delfzijlster waterpolo vereniging Azuro aan in Moekesgat in Ter Apel. Het laatste buitenbad wat Richard Kremer, Jeroen Doornbos, Nick van Nieuwpoort en Menno Muller nog niet hadden gehad.

Het verhaal begint in april toen de Papiermolen in Groningen open ging en de heren, na maanden van stil zitten, besloten daar weer te beginnen met zwemmen. Na dit een paar zondagen gedaan te hebben en er meer baden in de provincie open gingen werd het plan opgevat om alle buitenbaden in de provincie af te gaan. Ze zouden elke zondag één zwembad doen. Toen wisten ze nog niet hoeveel baden er waren in de provincie.

Na een studie van alle buitenbaden werden er een aantal criteria opgesteld. Het moesten baden zijn van minimaal 25 meter waarin je fatsoenlijk baantjes kan zwemmen. Uiteindelijk bleven er 20 buitenbaden over. Over de zomer bezochten de heren met hun kenmerkende speedos met Groninger vlag alle zwembaden. Regelmatig werden zij vergezeld door andere leden van Azuro. Sander Cuperus en Koen Douma hebben ook de nodige kilometers afgelegd.

Bij alle baden werd 1,5 tot 2 kilometer afgelegd, de duikplank en glijbaan getest en uiteraard, als het mocht, een balletje gegooid. Na het zwemmen werden alle baden op de foto genomen met een polobal als bewijs.

De mannen kregen vaak bij binnenkomst verwonderde blikken van de vaste bezoeksters van de zwembaden. Na alle baden gezien te hebben kan geconcludeerd worden dat de baden worden gedomineerd door oudere dames die het banen zwemmen combineren met het elkaar bijpraten over de laatste stand van zaken. De druk zwemmende en flink golven creërende heren werden niet altijd even gewaardeerd. De dames van Leens waren echter dol enthousiast en spoorden de heren aan om een extra baantje vlinderslag te zwemmen.

Met het aanbreken van de zomervakantie werd het lastiger om het ritme vol te houden maar de baden die waren gemist werden ingehaald en afgelopen weekend stonden er nog drie baden op het programma. Het plan werd gesmeed om deze drie in één weekend af te werken en af te sluiten in het zwembad van Ter Apel waar de heren normaal meedoen aan het waterpolo toernooi Moekesgat wat helaas niet door kon gaan. Op de zaterdag werden Musselkanaal en Sellingen bezocht en na een nachtje op de camping van Ter Apel als allerlaatst Moekesgat.

Het was een mooi avontuur voor de zomer. De heren hopen dat ze de baden een beetje hebben kunnen ondersteunen. Veel baden hebben het financieel niet makkelijk en kunnen dus alle hulp gebruiken. Wat de heren wel tegenviel is dat hun eigen gemeente Eemsdelta geen buitenbad heeft op het KP zijl bad in Loppersum na. Daar zouden ze de gemeente toch wel eens over willen spreken.

Back to top button