Jupiter groter dan normaal en tussen wolkenvelden door slechts af en toe te zien

Nederland – De planeet Jupiter lijkt komende nachten een stuk groter dan normaal, maar wolkenvelden hinderen goed zicht op dit bijzondere schouwspel. Gelukkig is er een lichtpuntje voor wie de grootste planeet van ons zonnestelsel wil zien. Het is niet de hele tijd bewolkt en tijdens opklaringen is de zogenaamde oppositie van Jupiter af en toe te aanschouwen.

Wolkenvelden bepalen de laatste dagen ons weerbeeld. Dat is ook tijdens de nacht van donderdag op vrijdag, het piekmoment van de oppositie van Jupiter waarbij de planeet het grootst en meest helder lijkt, het geval. In tegenstelling tot overdag klaart het komende nacht wel wat vaker op, maar wolkenvelden hebben nog steeds de overhand. Dat betekent dat Jupiter af en toe te zien is, maar wie gaat kijken moet ook geduld hebben wanneer de grote planeet achter de wolkenvelden verdwijnt. In de nacht naar zaterdag zijn er waarschijnlijk meer opklaringen, maar dan kan mist regionaal roet in het eten gooien.

Wat is de oppositie van Jupiter precies?
Tijdens de zogenaamde oppositie van Jupiter staan de zon, aarde en Jupiter op één lijn. Omdat Jupiter op dat moment relatief dicht bij de aarde staat, lijkt de planeet groter en helderder dan normaal. Jupiter is met het blote oog te herkennen als een heldere ster die gedurende de nacht van oost via zuid naar west over de hemel schuift. Vlak na zonsondergang moet dus worden gekeken naar het oosten om Jupiter te zien, in de ochtend naar het westen. Tussen 1:00 en 3:00 uur staat de planeet het hoogst aan de horizon en is op dat moment het beste te zien.

Overigens is Jupiter niet alleen de komende nachten, maar nog een paar weken extra groot en helder. Wie de Jupiteroppositie mist, heeft de komende tijd dus nog genoeg momenten om de grootste planeet van ons zonnestelsel te zien. Wel wordt Jupiter geleidelijk kleiner en minder helder. Bovendien verplaatst het beste kijkmoment naar de late avond. Over 399 dagen, eind september 2022, vindt de volgende oppositie van Jupiter plaats.

Jupiter nog mooier met verrekijker of sterrenkijker
Jupiter is met het blote oog te zien, maar met een verrekijker of sterrenkijker is het zicht op de grote planeet nog beter. Met een verrekijker zijn de vier grootste manen van Jupiter te spotten. Wie een sterrenkijker of telescoop heeft kan zelfs de banden van de planeet zien.

Jupiter is een zogenaamde gasreus. De planeet bestaat voor een groot deel uit gassen en bevat een vaste kern. De atmosfeer van Jupiter is zeer turbulent met hevige stormen die het oppervlak teisteren. De planeet is bekend om zijn rode vlek, een enorme orkaan die al eeuwen te zien is.

Back to top button