Van het wad geredde koe alsnog overleden

Holwierde – De koe die donderdagochtend uren op het wad bij Holwierde vast zat is overleden. De boer vermoedt dat de stress en uitputting het dier fataal is geworden.

Uitgebroken
Donderdagochtend braken een 8-tal aantal koeien uit bij boer Wim Biemond in Bierum. De koeien zijn mogelijk ergens van geschrokken en hebben het hekwerk rond de wei vernield. Omstanders en de politie wisten de meeste koeien weer naar de boerderij te leiden. Één van de koeien liep bij Nansum het wad op waar ze werd gezien door een schipper van Rijkswaterstaat.

Reddingsactie
De brandweer was met een groot aantal voertuigen aanwezig om het dier veilig aan wal te krijgen. De eerste twee pogingen mislukten, het lukte de brandweer niet om de koe veilig te benaderen zonder gevaar voor de brandweerlieden. In overleg met een dierenarts werd besloten de koe te verdoven. Nadat de koe was verdoofd kon de brandweer met een lier de koe naar de wal krijgen.

Overleden
De koe werd gelijk in een veewagen terug naar de boerderij gebracht waar hier dier kort na aankomst alsnog is overleden.

Back to top button