Valt u al op? Fiets verlicht!

Regio – Het is winter en de dagen worden steeds donkerder. Het is dan extra belangrijk dat u goed te zien bent in het verkeer. Wanneer u in het donker, bij schemer of tijdens slecht weer op de fiets de weg opgaat, bent u verplicht om verlichting te voeren. U bent daardoor beter zichtbaar en u ziet zelf ook meer. Dat levert voor u en andere verkeersdeelnemers een veiligere situatie op.

Op de fiets moet u een wit of geel licht aan de voorkant hebben en een rood licht aan de achterkant. Ook moet u reflectoren hebben in bijvoorbeeld de trappers en aan de achterkant van uw fiets. En er is meer nodig om ervoor te zorgen dat u goed te zien bent in het verkeer.

Campagne
In het najaar van 2015 vragen de verkeersveiligheidspartners in Groningen op allerlei manieren aandacht voor fietsverlichting. Op tachtig fietspaden door de hele provincie staat sinds deze week een boodschap (in milieuvriendelijke green graffiti) die fietsers oproept om hun licht te voeren. In de stad Groningen gaat waarnemend nachtburgemeester Chris Garrit in samenwerking met een promotieteam van Verkeerswijzer Groningen fietslampjes uitdelen aan fietsers zonder goede verlichting. Op weekmarkten in stad en provincie herinnert een straattheatergroep de bezoekers op leuke wijze aan hun fietsverlichting. En veel scholen doen mee aan de ANWB Lichtbrigade. Tenslotte controleert de politie in deze periode ook extra op fietsverlichting. Alle acties zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat fietsers goed te zien zijn in het verkeer.

Meer weten? Kijk op de website van Verkeerswijzer Groningen.

Back to top button