Burgemeester Rodenboog ontvangt eerste exemplaar Tom Koater en de Pieplaaider

Loppersum – Albert Rodenboog, burgemeester van de gemeente Loppersum heeft vrijdagmiddag het 1e exemplaar van het Bommelverhaal Tom Koater en de Pieplaaider/De Pijpleider in ontvangt genomen. Het boek werd overhandigd door vertaler Marten van Dijken. Er is een jaar gewerkt aan het vertalen van de teksten naar het Gronings.

In het tweetalige verhaal De Pieplaaider/De Pijpleider wordt een gasbel gevonden die vanzelfsprekend te gelde moet worden gemaakt. Dit mislukt jammerlijk en alleen al daarom zal het verhaal veel Nederlanders aanspreken, Groningers in het bijzonder.

‘Wie mouten mand kappen!’ zee Tom Koater. Hai greep n mès en klom op raand van mand. ‘Gaauw! Goa op ring zitten! Votdoalek zink wie ien de sjomp.’ Meneer Bommel scheen hom nait te heuren. Hai zakte op boom deel. Zien gezicht wer haildaal gruin. Gloazeg keek e veur hom oet. ‘Hhaildaal nait l-lekker,’ stödjede hai.

‘We moeten de mand kappen!’ zei Tom Poes, terwijl hij een mes greep en op de rand van de mand klom. ‘Vlug, ga op de ring zitten! Direct zakken we in het moeras.’ Heer Bommel scheen hem niet te horen. Hij zakte op de bodem neer en terwijl zijn gelaat een groenige tint aannam, staarde hij glazig voor zich uit. ‘He-helemaal niet l-lekker,’ stamelde hij.

Naar aanleiding van deze tweetalige uitgave wordt er in Warffum een lezing georganiseerd. Deze lezing gaat over De Pieplaaider/De Pijpleider, er zal worden ingegaan op de Groningse roots van de familie Toonder. Deze lezing zal worden gehouden op 12 december om 14.00 uur in het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum. U kunt dan bovendien de tentoonstelling bezoeken van Marten Toonder senior, de vader van de bekende striptekenaar. Marten Toonder senior werd geboren in Warffum en wist zich omhoog te werken van eierzoeker tot zeekapitein. Entree inclusief tentoonstelling is: 5 euro p.p. Aanmelden kan via: info@uitgeverijpersonalia.nl.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”sort_order” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”474″]


Back to top button