Stichting Weer- en Sterrenkunde organiseert een lezing met als titel “Aardbevingen en akoestische gebeurtenissen in Nederland en de wereld”

Appingedam – De Stichting Weer- en Sterrenkunde organiseert op woensdag 9 november om 19:30 uur een lezing voor donateurs en belangstellenden met als titel: “Aardbevingen en akoestische gebeurtenissen in Nederland en de wereld”.

De lezing wordt gegeven door Läslo Evers en wordt gehouden in Passe Partout, Opwierderweg 57 in Appingedam. Voor donateurs is de entree gratis. Voor belangstellenden wordt een bijdrage van €6 gevraagd.

Läslo Evers is hoofd van de afdeling R&D Seismologie en Akoestiek van het KNMI en hoogleraar Seismo- Akoestiek aan de Technische Universiteit Delft. Zijn onderzoeksinteresses zijn gericht op seismo- akoestische golven in de vaste aarde, oceanen en atmosfeer. Door dergelijke golven te bestuderen, kunnen bronnen in de verschillende geofysische media worden geïdentificeerd. Bovendien kunnen veranderingen in media worden gevolgd door de voortplantingssnelheid van seismo-akoestische golven te evalueren.

Zowel deterministische transiënte signalen, van bijv. aardbevingen, als omgevingsgeluid worden gebruikt om veranderingen in de diepzeetemperatuur of hogere atmosferische wind- en temperatuur structuur aan te pakken. Toepassingen zijn ook te vinden in de forensische seismo-akoestiek, waar dergelijke golven worden gebruikt om het Comprehensive Nuclear-Test-Ban-verdrag te verifiëren. Läslo Evers studeerde Geofysica (Seismologie en Exploratie Geofysica) aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 1996 zijn MSc-graad behaalde. Tijdens zijn werk bij het KNMI promoveerde hij in 2008 aan de TU Delft op de studie van infrasone golven, waar hij werd aangesteld als Hoogleraar in 2015.

In verband met het aantal beschikbare plaatsen geldt voor niet-donateurs aanmelding via het secretariaat van de stichting SWSE: E-mail: SWSE, Secretariaat secretariaat@sws-eemsmond.nl, onder vermelding van naam en telefoonnummer. Voor informatie over de SWSE raadpleeg de website: www.kijkeensomhoog.nl .

Back to top button