Staande ovatie voor Het Geluid van Eemsdelta

Delfzijl – Na anderhalf jaar was het gisteren, zondag 19 juni, eindelijk zo ver: Het Geluid van Eemsdelta! Zo’n honderd mensen hebben tot op het laatste moment voor en achter de schermen er alles gedaan om het tot een succes te maken in Brede School Noord in Delfzijl; en dat was het! Met ruim 200 mensen in het publiek was het concert helemaal uitverkocht.

Het begon allemaal met het idee om een muziekstuk te maken in het kader van de nieuwe gemeente Eemsdelta. Op basis van geluiden die zijn ingestuurd door inwoners van de voormalige gemeenten Loppersum, Appingedam en Delfzijl heeft Arend Gerds een prachtig muziekstuk gecomponeerd – met de titel Het Geluid van Eemsdelta – dat geschikt is om te spelen voor harmonie, fanfare en brassbands.

Het projectorkest, onder leiding van topdirigent Frans-Aert Burghgraef, bestaat uit een mix van 41 muzikanten van de elf muziekverenigingen die actief zijn in Eemsdelta en musici van het Noord Nederlands Orkest. Zij openden het concert met Music Was My First Love van John Miles, gezongen door de presentator van de middag Pieter van der Zweep.

Ook jonge muzikanten van leerlingorkest NeXt Generation Appingedam schitterden onder leiding van dirigent Gerwin van der Leij, met onder meer Clocks van Coldplay en de welbekende Radetzkymars van Johan Strauss. Carin Brenninkmeijer dirigeerde een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld bugelensemble, dat de zaal wist te betoveren met onder andere Prayer and Answer gecomponeerd door Rob Goorhuis.

Het programma werd indrukwekkend afgesloten door het projectorkest met Het Geluid van Eemsdelta. De muziek werd het hele concert visueel ondersteund door tien beeldend kunstenaars in een live decor – een concept van Paula Biemans en Jorien Ketelaar. On the spot reageerden de beeldend kunstenaars op de muziek door met diverse materialen en acht overheadprojectors een groots interactief decor te creëren. De kunstenaars kenden elkaar nauwelijks, maar speelden desondanks goed op elkaar in. Het was een cadeautje om op deze manier de klanken van de muziek te vertalen naar beeld. Een staande ovatie van het publiek maakte het concert compleet!

Dit was allemaal niet mogelijk geweest door de fantastische gastvrijheid van de mensen van Brede School Noord en de financiële bijdragen van Provincie Groningen, Loket Leefbaarheid, VSB Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Geluid van Eemsdelta is een samenwerking via IVAK met de muziekverenigingen van Eemsdelta en het Noord Nederlands Orkest. Alle muziekverenigingen in Eemsdelta zullen via IVAK het muziekstuk Het Geluid van Eemsdelta ontvangen om op te nemen in hun eigen repertoire.

Back to top button