16.6 C
Delfzijl
28 juli 2021 10:21

Raad Eemsdelta pleit voor een ander verdeelmodel gemeentefonds

spot_img

Delfzijl – De voltallige raad van de gemeente Eemsdelta pleit voor een aanpassing aan het nieuwe verdeelmodel van het gemeentefonds. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het ministerie van Financiën zijn de fondsbeheerders en werken aan een nieuw verdeelmodel. Het nieuwe verdeelmodel betekent voor de gemeente Eemsdelta een korting van structureel 7 ton in 2023 tot 5,1 miljoen in 2027. Nick Boersma, fractievoorzitter van Lokaal Belang Eemsdelta, heeft tijdens de raadsvergadering van 17 februari namens alle partijen van de gemeente Eemsdelta een motie ingediend om te pleiten voor een aanpassing aan dit nieuwe verdeelmodel.

Alle gemeenten krijgen een bijdrage van het gemeentefonds om de hun publieke taken goed uit te kunnen voeren. Omdat gemeenten onderling in heel veel aspecten verschillen krijgen zij allemaal een andere bijdrage. Het aantal inwoners van een gemeente heeft invloed op de hoeveelheid geld die zij krijgen, maar er wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld het aantal jongeren, de centrumfunctie, het grondgebied, etc. Momenteel wordt er door het Rijk gewerkt aan een nieuw verdeelmodel. Het resultaat van dit nieuwe verdeelmodel is 2 februari gepresenteerd betekent voor de gemeente Eemsdelta een korting van structureel 7 ton in 2023 tot 5,1 miljoen in 2027.

Boersma, fractievoorzitter van Lokaal Belang Eemsdelta, heeft namens alle 7 partijen van de gemeente Eemsdelta (Lokaal Belang Eemsdelta, ChristenUnie, VVD, CDA, PvdA, Gemeentebelangen Eemsdelta, GroenLinks) een motie ingediend om te pleiten voor een aanpassing aan dit nieuwe verdeelmodel.

Boersma: “Door de fusie van de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum moet er al fors worden bezuinigd. We zullen als gemeenteraad van de kersverse gemeente Eemsdelta in de begrotingsvergadering in april pijnlijke beslissingen moeten nemen. Het nieuwe verdeelmodel is voor ons dan ook onacceptabel, want hiermee dreigt een enorme klap voor de leefbaarheid in onze gemeente.”

Alle Groninger gemeenten verzetten zich tegen het nieuwe verdeelmodel. Na de raadsvergadering van de gemeente Eemsdelta op 17 februari zijn de brieven en moties van de gemeenten Midden-Groningen, Westerwolde, Het Hogeland, Stadskanaal, Groningen, Westerkwartier en Eemsdelta gebundeld en verstuurd naar het Rijk. De gemeenten Pekela, Veendam en Oldambt zullen volgen in een tweede zending, nadat dit onderwerp in deze gemeenteraden is besproken.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,264VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin
WonenWonen
DierDier

Populaire berichten