zaterdag 31 juli 2021
19.9 C
Delfzijl

Hoe je ervoor kunt zorgen dat je thuiswerkers geen bedreiging vormen voor de digitale veiligheid

spot_img

Nederland – Sinds de uitbraak van de pandemie is thuiswerken de norm. Behalve het verkleinen van het besmettingsrisico, biedt werken vanuit huis nog meer voordelen. Zo blijken thuiswerkers productiever en verliest men geen kostbare tijd meer met het reizen naar het werk. Daartegenover staat dat thuiswerkers gebruik maken van hun eigen internetverbinding en apparaten. Een persoonlijke laptop of computer kan minder goed beveiligd zijn dan de apparatuur op kantoor. Vooral wanneer veel met vertrouwelijke gegevens wordt gewerkt, kan dit nadelig uitpakken voor de digitale veiligheid binnen de werksfeer.

Risico’s
Omdat de pandemie zich vrij plots aandiende, waren veel bedrijven nog niet voorbereid op thuiswerken op grote schaal. De digitale infrastructuur was niet ingericht op een toenemend aantal thuiswerkers, waardoor IT-systemen overbelast raakten.

Bovendien werken thuiswerkers vaak op hun persoonlijke telefoon of computer. Er is geen garantie dat deze in dezelfde mate zijn beveiligd als de computers op het werk. Bovendien hebben meerdere personen in het huishouden vaak toegang tot dezelfde computer of laptop. Hierdoor kunnen huisgenoten eveneens toegang krijgen tot vertrouwelijke bedrijfsinformatie of per abuis malware installeren doordat ze onveilige websites hebben bezocht.

Beveiliging
Hieronder volgen daarom een aantal stappen waarmee de werkgever ervoor kan zorgen dat bedrijfsinformatie ook op het privéadres vertrouwelijk blijft:

  • VPN

Het is in elk geval aan te raden om werknemers gebruik te laten maken van een VPN, oftewel een Virtueel Privénetwerk. Een VPN biedt verschillende voordelen, zoals bijvoorbeeld het omzeilen van regionale blokkades. De internetgebruiker maakt verbinding met een VPN-server in het land naar keuze. De informatie die de werknemer dan verzendt, is alleen terug te herleiden tot het IP-adres van de betreffende VPN-server. Hierdoor wordt het persoonlijke IP-adres afgeschermd. Dit heeft tot gevolg dat vertrouwelijke informatie niet meer terug te leiden is tot het bedrijf.

Nog een belangrijk voordeel is dat informatie via een versleutelde tunnel verzonden wordt naar de VPN-server. Daar worden de gegevens gecodeerd. Als het een hacker dan toch lukt om informatie te onderscheppen, is deze in elk geval niet meer leesbaar. Thuiswerkers zouden dan ook altijd van een VPN gebruik moeten maken wanneer ze aan het werk zijn. Zij kunnen zelf de app voor VPN gratis downloaden om snel en makkelijk de verbinding tot stand te brengen.

  • Wifinetwerken

De meeste draadloze thuisnetwerken zijn goed beveiligd. Dit is wel afhankelijk van de vraag óf en hoe goed het wifinetwerk beveiligd is met een wachtwoord. Toch is het geen gegeven dat thuiswerkers uitsluitend gebruik maken van hun eigen wifinetwerk. Buitenshuis kan men namelijk ook verbinding maken met gratis openbare wifinetwerken. Een thuiswerker kan er immers ook voor kiezen om in de bibliotheek of in een koffietent te werken. Deze openbare wifinetwerken zijn helaas uitermate onveilig en hackers liggen voortdurend op de loer. Laat thuiswerkers daarom de openbare wifinetwerken te allen tijde vermijden. Als dat niet mogelijk is, dan moeten ze ervoor zorgen dat ze VPN hebben ingeschakeld.

  • Tweestapsverificatie

Een moeilijk te raden, uniek wachtwoord is natuurlijk altijd een goed begin. Toch kan het gebeuren dat wachtwoorden op straat komen te liggen als gevolg van een datalek. Met tweestapsverificatie voeg je een extra laag bescherming toe. Naast het invoeren van het wachtwoord, dient de thuiswerker bijvoorbeeld ook een sms-code in te voeren. Tweestapsverificatie is eveneens mogelijk met gezichtsherkenning of een vingerafdruk (Touch ID).

  • Backup

Ransomware is de grootste nachtmerrie van elk bedrijf. Hackers houden in dat geval alle gegevens vast totdat het bedrijf hen een aanzienlijk bedrag betaalt. Zorg er daarom voor dat er altijd een backup in de cloud wordt gemaakt. De gegevens zijn dan nog wel in handen van de hacker, maar het bedrijf hoeft in dat geval geen grote sommen geld te betalen om het werk voort te kunnen zetten.

  • Firewall

Een firewall verhindert aanvallen van buitenaf door het sluiten van onnodige communicatiepoorten. De meeste routers en apparaten beschikken al over een firewall. Zorg er wel voor dat deze firewall ook ingeschakeld is.

  • Phishing

Met phishing-mails proberen hackers vertrouwelijke informatie in handen te krijgen. In sommige gevallen sturen internetgebruikers de gegevens zelf door, omdat ze denken met een betrouwbare instantie te maken te hebben. Phishing-mails kunnen daarnaast links bevatten waarmee slachtoffers vervolgens malware installeren. Maak thuiswerkers alert op phishing. Laat hen bij twijfel altijd telefonisch contact opnemen met het bedrijf dat de mail verstuurd zou hebben.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,266VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
AutoAuto
DierDier

Populaire berichten