Pomologische Vereniging determineert Lopster fruit

Loppersum – Op donderdagavond 23 september organiseert de Historische Vereniging Loppersum (HVL) in samenwerking met de Noordelijke Pomologische Vereniging (NPV) een bijeenkomst waarop geïnteresseerden hun appels, peren en pruimen kunnen laten determineren. Deze determineeravond vindt plaats tussen 19.00 en 20.00 op het terras voor Ons Dorpshuis aan de Wirdumerwerg in Loppersum.

De pomologen of fruitkundigen van de NPV kunnen aan de hand van verschillende kenmerken vaststellen om welke soort of welk ras het gaat. Voor het determineren hebben de kenners minimaal vijf rijpe en onbeschadigde vruchten nodig. Het fruit kan het beste op een koele en beschaduwde plek buiten of in een koele garage of schuur afgedekt bewaard worden, niet in afgesloten plastic zakken in verband met rotting. De vruchten moeten voor determinatie onbeschadigd zijn (geen valfruit, niet aangevreten).

Na afloop van de determineren houden de pomologen voor de leden van de HVL in Ons Dorpshuis een lezing over de geschiedenis van de fruitteelt in de regio. De streek rondom Loppersum stond vroeger bekend om onder andere haar bessenteelt en in vele tuinen zijn ook nog oude appel- en perenbomen te vinden. De lezing is ook toegankelijk voor niet-leden. Aanmelden is in verband met de beschikbare ruimte wel wenselijk:  secretaris@hvloppersum.nl of 0596-572015.

Back to top button