Plezier voorop tijdens laagdrempelige Onder aan Diek atletiekwedstrijd

Delfzijl – Op 11 september wordt de atletiekwedstrijd Onder aan Diek wedstrijd gehouden op het Sportpark Centrum. Ondanks dat het serieuze wedstrijd is, is het plezier en de laagdrempelige deelname minstens zo belangrijk.

“Het is een kleine gezellige wedstrijd,” vertelt Femke Veldman-Westra van de organiserende Atletiekvereniging Fivelstreek. “De verwachting is dat ongeveer 120 atleten gaan deelnemen en dat zijn niet alleen atleten van onze vereniging. In de regio Eemsdelta wordt baanatletiek door volwassenen weinig beoefent. De wegatletiek daarentegen is heel populair en stijgt zelfs in populariteit. Hardlopen is de laatste jaren sterk in opkomst. Delfzijl kent een rijke atletiektraditie voor zowel de weg als de baan. Toch zie je in de provincie dat er ook door senioren aan baanatletiek wordt gedaan. Zo heeft Groningen een studentenatletiekvereniging, Vitalis, en ook bij andere verenigingen wordt daar door senioren fanatiek aan baanatletiek gedaan. Een voorbeeld is De 75-jarige Jan Ties van Groninger Atletiek. Hij wil het Nederlands record op de 100 meter verbeteren. Het is een sport voor jong en oud. ”

“Bij de jeugd is de sport wel in trek. Dat zien we bij de Fivelstreek ook. Het aantal jeugdleden voor de baanatletiek is groeiende en door steeds meer leden wordt deelgenomen aan wedstrijden. Er worden dan mooie prestaties neergezet. Als jeugdlid wordt je sportief breed opgevoed en dat zie je ook terug bij de Onder aan Diek wedstrijd. Doordat zij breed worden opgeleid, doet de jeugd tijdens de Onder aan Diek wedstrijd mee aan de meerkamp. Het is de bedoeling dat zij zich op latere leeftijd gaan specialiseren. De wat oudere deelnemers kunnen een keuze maken welk onderdeel ze gaan doen, omdat het onmogelijk is om alle onderdelen te gaan doen. De keuzes bestaan uit de sprint, springnummer, werpen en een middellange afstand. De atleet die meeste punten behaald op de onderdelen wint.”

“Nieuw is de deelname van de framerunners. Framerunning is een relatief nieuwe sport en een paar jaar geleden zijn we bij Atletiekvereniging Fivelstreek gestart met dit onderdeel. Het enthousiasme is van deze leden is geweldig en erg aanstekelijk. Zij krijgen tijdens de Onder aan Diek wedstrijd een speciaal atletieknummer.”

“Overigens is het ondanks de laagdrempeligheid niet eenvoudig om een atletiekwedstrijd te organiseren. Het vergt veel voorbereidingstijd en het is voor verenigingen ieder jaar puzzelen in de agenda. In overleggen met andere verenigingen stem je dit goed af. We zijn heel blij dat het in september, wanneer het meestal goed weer is, gehouden kan worden. Dat is voor zowel de deelnemers als het publiek het leukste.

Back to top button