fbpx
1.6 C
Delfzijl
18 januari 2021 07:23

Paul Roelofs, de vrijwillige brandweer Appingedam, Stichting Kriebeldam en Marketing Stad Appingedam laatste winnaars waarderingsprijs de DamSTER

Appingedam – Paul Roelofs, de vrijwillige brandweer Appingedam, Stichting Kriebeldam en Marketing Stad Appingedam zijn de laatste winnaars van de waarderingsprijs de DamSTER. De onderscheidingen werden donderdag 10 december 2020 uitgereikt tijdens een speciale bijeenkomst van de gemeente Appingedam in Multifunctioneel Centrum Kabzeël.

Categorie persoon: Paul Roelofs
Paul Roelofs woont sinds 2016 in het monumentale pand aan de Solwerderstraat 14 in Appingedam. Dat is één van de drie panden met hangende keukens, hét icoon van historisch Appingedam en de beroemdste bezienswaardigheid van de stad. Vanuit binnen- en buitenland komen toeristen sinds jaar en dag de historische hangende keukens bekijken. Als Paul Roelofs toeristen op het bruggetje bij de keukens ziet staan, nodigt hij ze steevast uit om de keuken van binnen te bekijken. Vaak wel meerdere keren per week, en soms zelfs hele schoolklassen. Geheel belangeloos en spontaan geeft hij de bezoekers een uniek inkijkje in de ‘hangende keuken’.

Door Damsters zoals Paul Roelofs staat Appingedam te boek als gastvrije gemeente. In 2018 heeft Paul Roelofs zijn 1000ste toerist ontvangen in zijn keuken. Hij werd daarvoor in het zonnetje gezet. Als vrijwilliger bij de Zilverkamer promoot hij niet alleen de hangende keukens maar ook de andere bezienswaardigheden van Appingedam. Hij is een echte ambassadeur van de stad.

Categorie groep: De vrijwillige brandweer Appingedam
De vrijwilligers van de brandweer Appingedam staan dag en nacht paraat om mensen te helpen die in nood zijn. Ze zetten zich in voor onze veiligheid, en dat is niet altijd zonder risico. Ze leveren daarmee een zeer belangrijke bijdrage aan de gemeenschap van Appingedam. De brandweerkazerne in Appingedam is 1 van de 39 brandweerkazernes in de provincie Groningen. De blusgroep van de gemeente Appingedam telt 15 vrijwillige brandweermensen en staat onder leiding van teamleider Ingrid van Elst en ploegchef Richard Werkman. De vrijwilligers oefenen vaak en regelmatig. Ook dat vergt veel tijd en inzet. Oefeningen zijn erg belangrijk om kennis en vaardigheden op te doen of te vergroten en om goed op elkaar ingespeeld te zijn. Daarmee zijn ze goed voorbereid op verschillende situaties en omstandigheden.

De vrijwilligers van het brandweerkorps Appingedam hebben de afgelopen jaren voor flinke uitdagingen gestaan, zoals de inzet bij een aantal grote branden. Dat heeft veel impact op alle betrokkenen. De vrijwillige brandweermannen zetten zich altijd belangeloos in en verdienen daarvoor veel respect en waardering.  

Categorie Jongere: Stichting Kriebeldam
De kindervakantiespelen Kriebeldam organiseert sinds jaar en dag in de gemeente Appingedam twee weken zomervakantiepret voor schoolkinderen van de basisscholen in Appingedam. In 1966 is het allemaal begonnen op het Hipposterrein. Waar, bij wijze van proef, een speelweek voor 9- en 10-jarigen werd georganiseerd. Een jaar later waren er de  kindervakantiespelen voor de hele lagere schooljeugd. En dat is al 55 jaar onveranderd.

Bijna 14.000  kinderen hebben aan Kriebeldam meegedaan de afgelopen 55 jaar. Bijna iedere Damster kent Kriebeldam; omdat ze zelf mee hebben gedaan of omdat de eigen kinderen nu meedoen. Alle kinderen van de groepen 3 tot en met 8 zijn welkom op Kriebeldam. Tegen relatief weinig kosten kunnen alle basisschool-kinderen, met name die kinderen die niet op vakantie kunnen, toch een toffe zomervakantie beleven. Voor de begeleiding van de kinderen staat een team van enthousiaste vrijwilligers klaar. Deze vaste groep van circa 20 vrijwilligers zijn veelal jongeren tussen de 14 en 21 jaar die zelf ooit als kind hebben meegedaan aan Kriebeldam. Er worden verschillende activiteiten aangeboden. Er wordt gezongen, geknutseld en gesport. Ook de overnachting “elders”, inclusief een spooktocht, behoort al jaren tot het vaste programma.

De kindervakantiespelen Kriebeldam is een groep van enthousiaste vrijwilligers die elk jaar twee toffe vakantieweken organiseren voor alle kinderen in onze gemeente. Daarmee zetten ze een hele groep jongeren in het zonnetje en hebben ze een onvergetelijke ervaring waar ze later met veel plezier aan terugdenken. Zelfs het afgelopen jaar heeft Kriebeldam, met inachtneming van de corona maatregelen, het voor elkaar gekregen de kinderen in onze gemeente 1 of 2 dagen vol vakantiepret te bezorgen.

Categorie bedrijf: Marketing Stad Appingedam
Iedere Damster weet het: Appingedam is een prachtige en unieke stad waar de Damsters trots op zijn. De stad kent  een rijke geschiedenis met cultuurhistorische middeleeuwse waarde. Deze geschiedenis is nog goed zichtbaar in het straatbeeld en is de belangrijkste onderscheidende kracht van Appingedam! Marketing Stad Appingedam (MSA) heeft zichzelf tot taak gesteld om Damsters, toeristen en andere bezoekers van Appingedam kennis te laten maken met al het moois wat Appingedam te bieden heeft. Appingedam moet de leukste en meest gastvrije stad in de regio worden. MSA stelt zichzelf ten doel de leegstand en krimp in Appingedam en de regio tot een minimum te reduceren. Daarnaast wil MSA de regio een economische impuls geven. Op die manier probeert het Appingedam leefbaar te houden. De vereniging zet Appingedam op de kaart als sfeervolle winkelstad met succesvolle evenementen en veel cultuurhistorische waarde. De “Beleef Stad Appingedam Pas” is een goed voorbeeld van hoe ze Appingedam vermarkten en de leefbaarheid verbeteren. De Damster ondernemers dragen vol enthousiasme hun steentje bij aan dit bijzondere initiatief. Zo stellen zij bijvoorbeeld bijna elke maand fantastische prijzen ter beschikking.  

Marketing Stad Appingedam heeft in 2018 de “Beleef Stad Appingedam Pas” succesvol geïntroduceerd. Met de pas kunnen mensen punten sparen bij een heleboel ondernemers en winkeliers in Appingedam. Met de gespaarde punten maakt iedereen bijna elke maand kans op prachtige prijzen. Doel van de pas is om mensen lokaal hun aankopen en boodschappen te laten doen, om zo meer leegstand in ons centrum te voorkomen. De jury vindt het bijzonder knap wat de organisatie in korte tijd heeft neergezet en is daar erg van onder de indruk. De “Beleef Stad Appingedam Pas” is een begrip geworden door het enthousiasme van de initiatiefnemers. Meer dan 50 ondernemers en winkeliers zijn erbij betrokken en de pas wordt veel gebruikt door Damsters en toeristen. De inspanning van de gezamenlijke ondernemers om het centrum aantrekkelijk te houden verdient veel waardering.  Naast de “Beleef Stad Appingedam Pas” heeft de vereniging in 2020 ook de cadeaukaart geïntroduceerd.

Waarderingsprijs de DamSTER
Vanaf 2010 zijn elk jaar de waarderingsprijzen door de gemeente Appingedam uitgereikt. De prijs is voor een persoon, groep, bedrijf of jongere die een actieve bijdrage levert om de stad Appingedam op een positieve manier op de kaart te zetten. Belangrijke criteria hierbij zijn: leefbaarheid, stadspromotie en vernieuwing. Vanwege de herindeling met de gemeenten Delfzijl en Loppersum zijn de prijzen dit jaar voor de laatste keer uitgereikt.

Volg ons op

10,776FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten