Onderzoek naar mogelijke misstanden bij zorgboerderij in Holwierde

Holwierde – De GGD Groningen is een onderzoek gestart naar mogelijke misstanden bij een zorgboerderij aan de Hoofdweg in Holwierde. RTV Noord bericht deze morgen, na met meerdere medewerkers te hebben gesproken, over de angstcultuur, seksuele intimidatie op de werkvloer en het wegsluizen van geld bij het bedrijf. Daarnaast worden de bewoners en het personeel 24/7 in de gaten gehouden met camera’s.

‘We zijn heel bang. Soms bellen we elkaar op, dan huilen we om wat we meegemaakt hebben’ vertelt een medewerker aan RTV Noord.

Twee locaties in Holwierde
Oldenbosch heeft twee locaties in Holwierde. De Zorgboerderij aan de Dijkweg biedt in totaal woonplek aan 5 jongeren, waaronder ook logeerplekken (12 tot 18 jaar) en dagbesteding (vanaf 12 jaar), die in een normale leefomgeving willen wonen met extra ondersteuning bij hun hulpvragen. Ook wordt hier dagopvang aangeboden voor ouderen en volwassenen. Op de locatie aan de Hoofdweg is er dagopvang voor ouderen en volwassenen, op deze locatie gaat het mis.

Ongeschoold personeel
Door het personeelstekort wordt er regelmatig ongeschoold personeel ingezet. Deze invallers weten niet of nauwelijks hoe ze moeten omgaan met kwetsbare mensen. Een familielid van een cliënt zegt daarover: “In een jaar tijd hebben we dertig werknemers zien passeren. Zoiets is voor dementerenden het alle slechtste plan.”

Seksuele intimidatie
Medewerkers voelen zich seksueel geïntimideerd door eigenaar Gerrie Stuut. Medewerkers vertellen dat seksueel getinte opmerkingen normaal waren, zowel tegen medewerkers als tegen bewoners. Ook kreeg een medewerker rond kerst een cadeau van de eigenaar: een seks pakket met dildo’s. Voor het personeelslid voelde dit vernederend.

Zorggroep sluit
Medewerkers en cliënten hebben te horen gekregen dat de zorggroep op 1 augustus sluit, oorzaak zou het personeelstekort zijn. Eemskrant neemt hierover op 23 juni contact op met eigenaar Gerrie Stuut. Hij laat weten dat de bewoners zouden worden overgeplaatst naar een ander woonzorgcentrum en dat alles netjes wordt afgehandeld. Dit blijkt nu niet het geval te zijn, de familie van de bewoners hebben zelf moeten regelen dat er een nieuwe plek komt.

Onderzoek naar misstanden
De GGD Groningen is inmiddels een onderzoek gestart naar de misstanden na signalen die de gemeente Eemsdelta binnenkreeg. De gemeente wil niks zeggen over het onderzoek en wacht de resultaten af. Eigenaar Stuut verwacht geen bijzonderheden of vreemde uitkomsten van het onderzoek.

Meer lezen? kijk op de website van RTV Noord.

Back to top button