Nog bijzondere objecten gezocht voor tentoonstelling ‘Vormen van glas, sier- en gebruikstoepassingen’ in het MuzeeAquarium

Delfzijl – Het jaar 2022 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van het glas. Aanleiding voor het MuzeeAquarium Delfzijl om een wisseltentoonstelling te wijden aan dit thema, die vanaf 2 juli te zien zal zijn. De verbinding met Delfzijl en de regio wordt gevormd door de chemische industrie van Delfzijl, zout/soda staat aan de basis van de glasproductie.

De tentoonstelling gaat in op de productie van glas en de toepassingen, zowel in de historie als in de toekomst. Van bodemvondst tot glasvezel: glas is van alle tijden. Ook het recyclen van glas kent al een lange historie: de duurzaamheid van het materiaal is een belangrijke eigenschap. Daarnaast kent het een historie in de toegepaste kunst: glazen objecten voor jubilea, voor reclame, voor driedimensionale en tweedimensionale kunstobjecten. Delfzijl kent bijvoorbeeld veel gebouwen uit de tijd van de Amsterdamse School, waarin glas-in-loodramen weer helemaal modern waren.

Ook in de huidige tijd kan glas het basismateriaal zijn voor kunstwerken. Voor deze tentoonstelling is het museum nog op zoek naar bijzondere objecten van glas, zeker als die een band met Delfzijl of de provincie hebben en naar documentatie over glas, bijvoorbeeld over de glasfabriek die in Appingedam stond, en oude catalogi.  

Heeft u een uniek glazen object of een object van glas met een bijzonder verhaal of documentatie en wilt u dit uitlenen voor de tentoonstelling, wilt u dan een mailtje sturen naar info@muzeeaquarium.nl met een foto?

Back to top button