zaterdag 23 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Nieuwe uitgave Stichting Cultureel Erfgoed Gemeente Delfzijl ‘De vesting Delfzijl en Omstreken in de Bataaf-Franse tijd 1705-1814’ overhandigt aan burgemeester Beukema

Delfzijl – Burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Eemsdelta heeft vrijdagmiddag het eerste exemplaar van het boek ‘De vesting Delfzijl en Omstreken in de Bataaf-Franse tijd 1705-1814’  in ontvangst genomen. Het boek is een uitgave Stichting Cultureel Erfgoed Gemeente Delfzijl en geschreven door historicus Henk Boels.

In het nieuwe boek beschrijft Boels de gevolgen van, en de verandering tijdens de Franse bezetting op zeer veel gebieden.  Tot 1795, de tijd van de Schutterij, werden de Ommelanden (dus ook Delfzijl) bestuurd door de Ommelander adel. Zij heerste over relatief kleine zelfstandige dorpen of kerspels. Deze kerspels maakten deel uit van het gewest Stad en Ommelanden. Dit gewest uitmaakte deel uit van de Republiek de Zeven Verenigde Nederlanden met als stadhouder prins Willen V. Vanaf 1795 voeren de Franse bezetters nieuwe bestuursvormen in met onder andere de instelling van gemeenten en provincies, onder leiding van een centraal bestuur in Den Haag. Deze staatsvorm blijft ook na 1814 bestaan.

De rol van de Ommelander adel is definitief ten einde. Henk Boels beschrijft in dit boek de tijd van de patriottische Bataafse Republiek en de Franse overheersing, met de introductie van nieuwe bestuursvormen Aan de orde komen onderwerpen zoals economie, zeevaart en ha del, nijverheid, landbouw, verkeer en vervoer. Dit gebeurt in de tijd dat Frankrijk oorlog voert met vrijwel alle landen in van Europa. Deze oorlog en de bezetting van de vesting Delfzijl hadden zeker gevolgen voor de burgerij.

Het boek lijkt naadloos aan te sluiten op het eerder door de Stichting uitgeven boek  “De Loffelyke Compagnie Schutterije der Fortresse Delfzijl 1619-1795’geschreven door mevr. Vellekoop, doch wie de beide boeken leest, zal een historisch te noemen verschil ontdekken op vooral bestuurlijk gebied.

De presentatie van het boek vond plaats in de bibliotheek van Delfzijl waar secretaris Reint van der Veen van stichting Cultureel Erfgoed Gemeente Delfzijl het boek officieel overhandigde aan burgemeester Beukema.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,307VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021
DierDier
TuinTuin
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen