Nieuwborgen.net gaat versneld gasgebruik bij 236 huurwoningen verlagen

Wagenborgen – Donderdag maakten Woonstichting Groninger Huis en de gemeenten Eemsdelta en Oldambt een bestuurlijke afspraak. Deze drie partijen maken onderdeel uit van het project Nieuwborgen.net dat als doel heeft zoveel mogelijk gas te besparen in Nieuwolda en Wagenborgen. Zij spraken af om in 236 huurwoningen van Groninger Huis in beide dorpen maatregelen te nemen om het gasverbruik te verminderen.

Groninger Huis gaat tussen 2022 en 2025, waar dit niet aanwezig is, onder andere dak-, vloer- en spouwisolatie en HR++ glas aanbrengen in de woningen. Mits dit technisch mogelijk is. De woningcorporatie onderzoekt ook de mogelijkheden voor andere warmtebronnen.

Woningverduurzaming zonder huurverhoging
Laura Broekhuizen (directeur-bestuurder Groninger Huis): “We doen dit allemaal zonder huurverhoging in rekening te brengen. Dankzij een bijdrage van Nieuwborgen.net van 2.500 euro per woning hebben we zelfs de mogelijkheid om nog een extra verduurzamingsslag te maken. Zo kunnen we samen echt een verschil maken voor huurders en het gasverbruik in beide dorpen verlagen.”

Comfortteam en koken op inductie
Huurders kunnen, naast bijvoorbeeld een Bespaartas, via Nieuwborgen.net vanaf dit jaar ook gebruikmaken van een Comfortteam. Jan Menninga (wethouder gemeente Eemsdelta): “Huurders kunnen dit team inschakelen voor het dichten van gaten en kieren in hun woning. Maar bijvoorbeeld ook voor het beter afstellen van de cv-installatie. Daarmee besparen bewoners gemiddeld 460 euro per jaar.”

Daarnaast wordt koken op gas verleden tijd, want huurders kunnen hun huidige kookplaat straks inruilen voor een inductiekookplaat.

Voor deze aanvullende maatregelen trekt Nieuwborgen.net nog eens 2.500 euro per woning uit.

Prachtige samenwerking
De bijdrage per woning vanuit Nieuwborgen.net is gelijk getrokken met de vergoeding van 5.000 euro die huiseigenaren sinds september 2021 kunnen aanvragen voor het verduurzamen van hun woning. Jurrie Nieboer (wethouder gemeente Oldambt): “Al deze maatregelen samen zorgen niet alleen voor meer wooncomfort, maar ook voor een flinke besparing op de energierekening. En het is toch prachtig dat we als twee buurgemeenten en de woningcorporatie hierin samen kunnen optrekken!”

Back to top button