Muntschat Loppersum voor één dag te bezichtigen

Loppersum – Aanstaande zaterdag 20 mei worden de 48 gouden munten, die in het najaar van 2016 werden gevonden in Loppersum, één dag lang tentoongesteld in het gemeentehuis. Dit is een unieke gelegenheid voor geïnteresseerden om de schat te bekijken, want de munten worden daarna weer veilig opgeborgen in een kluis van het archeologisch depot in Nuis (NAD). Of en wanneer de munten naar een museum gaan, is nog onbekend.

Tussen 11.30 en 16.00 uur zijn de munten gratis te bezichtigen in de raadszaal van het gemeentehuis. Daarnaast zijn er ook andere archeologische artefacten te bewonderen die tijdens de rioleringswerkzaamheden zijn opgegraven in het centrum van Loppersum.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Loppersum (HVL), in samenwerking met de gemeente en de vereniging voor amateurarcheologen AWN. Ook Ingenieursbureau MUG en het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD) verlenen hun medewerking.

De muntschat werd in september 2016 gevonden door Aldwin Wals, die met zijn metaaldetector het werk van dienstdoend archeoloog Sierd Jan Tuinstra ondersteunde. Zij zullen op 20 mei aanwezig zijn om hun vondsten toe te lichten, net als de AWN, die uitleg en demonstraties geeft over onder andere het gebruik van een metaaldetector.

Speciale editie Lopster Kroniek

De 48 massief gouden munten stammen uit de zestiende eeuw, zijn in zeer goede staat en vertegenwoordigen een straatwaarde van ongeveer 30.000 euro. Ook een zeldzame Engelse Tudorpenning, die in de buurt van de schat werd gevonden, is te bezichtigen. Het mogelijke verband tussen de beide vondsten leidt tot interessante speculaties en wilde verhalen, die worden beschreven in een speciale, extra uitgave van de Lopster Kroniek, het jaarblad van de HVL. Deze ‘gouden editie’ is tijdens de expositie te koop voor 3 euro. Leden van de HVL krijgen de Kroniek gratis.

Nog meer te doen in Loppersum

De tentoonstelling van de gouden munten valt samen met Lente in Loppersum, een eendaags festival dat op dezelfde dag georganiseerd wordt door de Bedrijvenvereniging, met tal van activiteiten en een gezellige dorpsmarkt. Ook het culturele festival Terug naar het Begin heeft op 20 mei een programma in het dorp. De munten en andere archeologische vondsten zijn tussen 11.30 en 16.00 uur gratis te bezichtigen in de raadszaal van het gemeentehuis, Molenweg 12, Loppersum.

Back to top button