Molen Zeldenrust en molenaarshuis Westerwijtwerd feestelijk heropend na restauratie

Westerwijtwerd – Op vrijdag 17 juni jl. is de heropening van molen Zeldenrust en de bijhorende molenaarswoning in Westerwijtwerd samen met omwonenden en betrokken partijen gevierd. Emme Groot, voorzitter van de Raad van Toezicht bij Het Groninger Landschap voerde de openingshandeling uit. Onder toeziend oog van molenaar Wolter Goossen haalde hij de wieken van de ruststand af en begon de molen te draaien.

Jan Harm Eppinga, projectleider van Het Groninger Landschap, gaf een toelichting over de complexe restauratiewerkzaamheden die nodig waren om de molen weer toekomstbestendig te maken. De molen was na een zware aardbeving in Huizinge in 2012 door zijn fundament gezakt en lag er jaren slecht bij. In september 2020 werd gestart met de versterkingsoperatie. Een belangrijk onderdeel hiervan was de aanleg van een nieuwe fundering, die op ingenieuze wijze werd geplaatst. De gehele molen werd voor een korte periode omhoog geduwd van de grond. “Het was voor een korte periode een zweefmolen”, aldus Eppinga.

Naast de molen is ook de aanleunende molenaarswoning opgeknapt. Deze doet sinds de restauratie dienst als vakantiewoning. Omwonenden liepen met interesse rond in de woning die voor velen nog dierbare herinneringen opwekte.

Het herstel van molen Zeldenrust en de molenaarswoning is mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Provincie Groningen, Nationale Postcode Loterij, Het J.B. Scholtenfonds en de NAM.

Back to top button