Leeuw terug op torentje van Spiek

Spijk – Vrijdag 3 september om 11.00 uur krijgt het karakteristieke ‘torentje van Spiek’ zijn leeuw terug. Wethouder Pier Prins zal samen met enkele leerlingen uit groep 8 van basisschool ’t Maar de opnieuw vergulde windwijzer boven op de toren terugplaatsen. De restauratiewerkzaamheden aan de bovenzijde van de toren zijn met het plaatsen van de leeuw afgerond en de toren zal binnenkort weer van achter de steigers tevoorschijn komen.

Nieuwe kleuren
De nieuwe kleuren van de toren zullen dan ook voor het eerst goed zichtbaar zijn. Tijdens de restauratie is er onderzoek gedaan naar de oorspronkelijke kleuren van de toren. Hier kwam een veel kleuriger beeld naar voren dan het wit wat het vóór de restauratie was. Veel gebouwen zijn in de loop der jaren van kleur verschoten. Uit het onderzoek van de oude verlagen bleek dat de toren oorspronkelijk een afwerking met een zandsteen gele kleur heeft gehad. Dit past ook erg goed bij het classicistische uiterlijk dat de toren bij de bouw in 1902 heeft gekregen.

Restauratiewerkzaamheden
Begin januari zijn de restauratiewerkzaamheden aan de kerk en de toren gestart en deze zullen eind 2021 worden afgerond. De restauratie was hard nodig want de kerk en de toren verkeerden in slechte staat. Een grondige restauratie is dan noodzakelijk om het gebouw te behouden voor de toekomst. Veel houtwerk van de toren was aangetast of zelfs ingerot. Het metselwerk en het buitenpleisterwerk van de kerk vertoonden scheuren en craquelé en was plaatselijk al van de muur gevallen. De dakpannen veroorzaakten regelmatig lekkage. De restauratiewerkzaamheden worden uitgevoerd door aannemersbedrijf Sietsema uit Uithuizen.

Bijzondere vondst: bakstenen hoofdje
Tijdens de werkzaamheden aan de kerk is ook een bijzondere vondst gedaan. Aan de zuidzijde kwam achter het stucwerk een bakstenen hoofdje tevoorschijn. Dit hoofdje was een sluitsteen boven een oude, dichtgemetselde ingang van de kerk uit de 13ᵉ eeuw. Eeuwenlang is dit hoofdje achter het stucwerk verborgen geweest. Na de restauratie zal dit bijzondere mannetje of vrouwtje zichtbaar blijven in de gevel.

Andreaskerk
De in oorsprong laat-Romaanse Andreaskerk staat bovenop een karakteristieke, cirkelvormige dorpswierde in Spijk. Het kerkgebouw met kerkhof is in zijn geheel omgracht en staat als het ware op een eiland. Het huidige gebouw stamt voor een groot gedeelte nog uit de 13ᵉ eeuw maar in 1676 is een deel herbouwd nadat de oude kerk een paar jaar daarvoor door brand zwaar beschadigd was. Alleen de muren bleven behouden. In 1902 werd de achttiende-eeuwse dakruiter vervangen door de huidige zeer herkenbare toren.

Back to top button