2.3 C
Delfzijl
1 maart 2021 05:15

Laagdrempelige hulp voor ouders

Delfzijl – Kinderen grootbrengen is een hele klus. Voor alle ouders is het fijn om dat niet alleen te hoeven doen. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. In Delfzijl start SWD met Steunouder en Samen Oplopen om deze gezinnen te helpen. Ze is daarvoor op zoek naar volwassen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Deze vrijwilligers geven een kind een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen en te ervaren hoe je de zorg voor kinderen samen kunt delen. Vaak wordt hiermee bovendien voorkomen dat zwaardere zorg nodig is.

Schroom
‘Hoewel het om laagdrempelige steun gaat, merken we dat ouders toch een drempel ervaren. Het is lastig te begrijpen dat een buurtbewoner dit ‘zomaar’ voor jou wil doen of hoe zo’n match tot stand komt’, zegt coördinator Thérèse Snaak van SWD.

Rosa (niet haar echte naam) vertelt daarover: ‘Toen onze oudste voor het eerst naar Luce ging was dat dubbel. Hij geniet enorm van die bezoekjes en alle aandacht die hij krijgt. En dat gun ik hem natuurlijk. Maar ik dacht ook ‘straks wil hij liever daar wonen’. Ik vroeg me af waarom Luce dat voor mij wilde doen en of ik het misschien niet goed genoeg doe? Het is wennen hoor, als je gewend bent altijd alles in je eentje te moeten doen. Maar het is eigenlijk een soort tante voor de kinderen en dat is geweldig, want al mijn eigen familie woont in het buitenland. En wat ook bijzonder is om te vertellen: onze oudste praatte niet of nauwelijks en dat is enorm vooruit gegaan. Hij praat nu de oren van je hoofd en heeft laatst gevraagd of zijn kleine broertje ook naar de steunouder mag. In goed overleg hebben we nu afgesproken dat de jongste voortaan gaat en dan kan ik met de oudste twee iets extra’s doen, zoals huiswerk maken of een keer het dorp in. Iedereen heeft er al helemaal zin in, haha.’

Training
Voordat de vrijwilligers beginnen is er een kennismakingstraject met een training boordevol tips en handvatten. In het hele traject blijft een coördinator beschikbaar om op terug te vallen bij vragen of problemen. De coördinator matcht vraag en aanbod zorgvuldig, zodat steun- en vraagouder goed bij elkaar passen. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom is er altijd eerst een wenperiode waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien. Bij Samen Oplopen werken een gezinsvrijwilliger en een professionele hulpverlener samen om ondersteuning te bieden waar nodig. Een krachtige vorm om informele en formele zorg samen te brengen.

Nieuwsgierig of Steunouder of Samen Oplopen iets voor jouw gezin is, of zou je zelf vrijwilliger willen worden? Kijk op www.steunouder.nl/delfzijl  of www.samen-oplopen.nl voor meer informatie

Volg ons op

10,937FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten