18.4 C
Delfzijl
19 juni 2021 01:29

Erfgoedvereniging Bond Heemschut wil voormalig steenfabriek Enzelens in Garrelsweer behouden

spot_img

Garrelsweer – Erfgoedvereniging Bond Heemschut roept de gemeente Loppersum op de sloopmelding voor voormalig steenfabriek Enzelens in Garrelsweer niet direct te accepteren. Ze vindt dat eerst bekeken moet worden of delen van de fabriek behouden kunnen blijven.

Steenfabriek Enzelens is rond 1868 gesticht door toenmalig burgemeester P.W. Tichelaar van Loppersum. Heemschut noemt de fabriek, die haar deuren in 1969 sloot, historisch interessant vanwege de aanwezigheid van een aantal uit 1889 daterende gave droogloodsen. Ze betreurt het dat het complex, of delen ervan, niet terecht is gekomen op de lijst met karakteristiek panden.

Door het hoge ijzergehalte en fijnkorrelige structuur van de vette knikkerklei moesten de geproduceerde drainneerbuizen langzaam drogen, voordat ze gebakken konden worden. Om dit langzame drogen te kunnen regelen werd de luchtstoom gereguleerd door middel van draaibare luiken. Deze manier van drogen is een zeer karakteristiek element van de Groninger baksteenindustrie.

De Groninger baksteen- en grof-keramiekindustrie was ooit een zeer florerende bedrijfstak in de provincie. De droogloods is nu nog de enige droogloods van de in totaal 59 fabrieken die ooit in de provincie stonden. Ook de ligging aan het Damsterdiep is ook zeer kenmerkend voor deze fabriek. Deze waterweg diende als transportverbinding voor de aanvoer van turf uit de veenkoloniƫn. In hoogtijdagen stonden aan het Damsterdiep 13 steenfabrieken. De resterende droogloods is de enige uiterlijk nog gave Groningse droogloods in de hele provincie.

Het verdwijnen ervan zou volgens Bond Heemschut een groot verlies zijn voor het cultureel erfgoed in de provincie, en zou daarom voor het nageslacht bewaard moeten blijven.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,255VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
DierDier
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen

Populaire berichten