Jongeren presenteren ambitieus plan voor een Urban Sport Park aan de gemeenteraad van de gemeente Eemsdelta

Appingedam – Een groep van z’n 20 skaters verzamelden zich woensdagavond bij de raadszaal van de gemeente Eemsdelta. Cody Rozema uit Appingedam vertegenwoordigde de jongeren tijdens de raadsvergadering, waar hij zijn spreekrecht zal gebruiken om de plannen voor een Urban Sportpark toe te lichten. Deze plannen worden breed gedragen onder de jeugdigen in de gemeente.

Ook de raadsleden van de gemeente bleken na de presentatie erg enthousiast over de plannen voor het sportpark. Het college gaat met de jongen in overleg om de haalbaarheid van de plannen te onderzoeken en nader uit te werken.

Nadat twee jaar geleden de skatebaan en pannakooi in Appingedam moesten wijken voor de bouw van een nieuwe school heeft de Damster jeugd nog geen alternatieve plek om te skaten en samen te zijn. Oud wethouder Lea van der Tuin van de gemeente Appingedam had toegezegd op zoek te gaan naar alternatieve locaties voor onder andere de skatebaan en pannakooi, maar tot op heden liggen er geen plannen voor een nieuwe plek voor de Damster jeugd.

Jongeren ervaren het verdwijnen van de skatebaan in Appingedam als een groot gemis en voelen zich geforceerd uit te wijken naar andere locaties. Het gevolg hiervan, in combinatie met een snelgroeiende populariteit van de skatesport, is dat er dagelijks mensen op een skateboard of rollerskates te vinden zijn op locaties zoals het Cleveringaplein, Ossedrift en de Eendracht in Appingedam. Ook in Delfzijl, met name op het Molenbergplein, verzamelen regelmatig veel skaters om hun sport te beoefenen.

Ambitieus plan
De jongeren uit Appingedam en omgeving waren het wachten beu en hebben zelf de handen in een geslagen om een nieuwe plek te realiseren. Ze zijn een burgerinitiatief onder de naam Urban Sport Park Appingedam (USPA) gestart. Het Urban Sport Park te Appingedam is een ambitieus concept dat voortvloeit uit behoeftes van verschillende groepen uit onder andere Appingedam en Delfzijl. De invulling van het toekomstige park is het resultaat van veel gesprekken tussen onder andere Stichting Jong Noord, jongeren, winkeliers en jongerenwerkers.

Totaalpakket ontworpen
Naast het skaten zijn er natuurlijk meer sporten die buiten kunnen worden beoefend. De jongeren hebben een totaalpakket weten te ontwerpen met naast de skatebaan plek voor onder andere een outdoor gym, streetball court (basketbalveldje), freerunning parcours, een Pannakooi en een graffitimuur. Een locatie voor het te realiseren Urban Sport Park hebben ze ook al in gedachten, naast het nieuwe Eemsdelta Campus zou het Urban Sport Park prima volstaan. Deze locatie geeft volgens de jongeren het minste overlast en ligt centraal voor jongeren uit Appingedam, Delfzijl en zelfs van verder. Ook kan het sportpark worden gebruikt door de leerlingen van de school. Behalve het sporten geeft het park vooral jongeren ook een plek om te recreëren, zoals steeds meer jongeren bij droog weer tegenwoordig graag doen. Het wordt een plek waar men kan chillen, sporten, socializen, leren en ontdekken.

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”3021″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]


Back to top button