Hernieuwd aardbeienfeest Jan Blaupot in Appingedam al snel zonder aardbeien

Appingedam – Veel Damsters waren nieuwsgierig naar het vernieuwde Blaupotfeest. De organisatie was verrast, dat er ook veel bezoekers van buiten Appingedam interesse hadden in Jan Blaupot’s aardbeienfeest. De hele dag door was er veel aanloop en kwamen de mensen langs met vragen, herinneringen en verhalen.

Het bleek dat er nog veel mensen waren die het feest lang geleden als kind hadden meegemaakt. Ook waren er Damsters die van hun ouders het bijzondere verhaal hadden gehoord. Zij wilden checken of dat klopte en wilden meer weten over deze bijzondere geschiedenis. In het popup-museum in Gouden Pand 5a was veel informatie te vinden over Jan Blaupot. Het museum Stad Appingedam had het notulenboek van het nabuurschap en de zilveren suikerstrooiers in bruikleen gegeven. Ook lag er informatie van de stadsgidsen.

Jan Blaupot was een rijke koopman die aan het begin van de 19e eeuw woonde in Gouden Pand 1. Aan het eind van zijn leven werd hij blind en had hij verzorging nodig van de buurt. Gelukkig bestond er in de straat een nabuurschap. Zijn buren hebben hem tot zijn dood goed verzorgd. Daar was hij zo dankbaar voor dat hij het nabuurschap een legaat van 300 gulden gaf. In zijn testament stond dat van de rente van dit bedrag elk jaar een aardbeienfeest georganiseerd moest worden.

Het verhaal spreekt blijkbaar tot de verbeelding. Het feest werd 46 jaar niet gevierd, maar het lijkt erop dat er weer toekomst is voor het feest. Ook in deze tijd blijkt er behoefte aan sociale samenhang en omzien naar elkaar.

De organisatie is op zoek naar een nieuwe invulling. Er zijn veel ideeën binnengekomen om het feest nieuw leven in te blazen. In ieder geval moeten er in 2023 aardbeien te koop zijn. Sommige mensen vroegen waar de kraam met de dozen aardbeien stond. Nu moesten ze toch nog naar de supermarkt.

In de avonduren heeft de buurt (Gouden Pand, Cornelis Albertsstraat en Solwerderstraat) het feest kleinschalig gevierd met een kook- en bakwedstrijd met als thema aardbeien.

Binnenkort gaat de organisatie brainstormen over het Blaupotfeest 2023.

Back to top button