Groenproject Havenweg/Nesweg in Spijk officieel geopend

Spijk – Vrijdag 10 juni werd het groenproject Havenweg/Nesweg in Spijk officieel geopend. Leden van Bewonersinitiatief Groen Spijk, wethouder Pier Prins, gedeputeerde Johan Hamster en directeur Area North Klaas Bakker van TenneT hebben de officiële openingshandeling van een prachtig groeninitiatief door bewoners van Spijk verricht.

Over het initiatief
Het initiatief om de gedempte haven in Spijk om te vormen naar een aantrekkelijk verpoos- en wandelgebied is al ontstaan in 2017 tijdens een ideeëncafé. Meerdere Spijksters wilden de omgeving van de Havenweg en Nesweg verbeteren.

De periode daarna hebben de bewoners benut voor het maken van een ontwerp, fondsenwerving en realisatie. In 2020 hebben bewoners een aanpassing in het ontwerp aangebracht. Hierdoor vroeg het project extra tijd, maar is er wel een aantrekkelijke rustplek gerealiseerd voor dorpsgenoten en toeristen. In het voorjaar van 2021 is het project afgerond. De coronamaatregelen stonden een eerdere opening in de weg. Het project is mogelijk gemaakt met financiering van de gemeente, het landschapsprogramma waarmee TenneT en de provincie Groningen investeren in het landschap langs de nieuwe hoogspanningslijn van 380 kilovolt tussen Eemshaven en Vierverlaten (Hoogkerk) en het programma Erfgoed, Ruimtelijke Kwaliteit en Leefbaarheid (ERL).

De initiatiefnemers van Groen Spijk hebben een financiële bijdrage van €25.000 vanuit de ERL gewonnen tijdens een pitch met meerdere bewonersinitiatieven uit de provincie.

Back to top button