fbpx
maandag 25 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Eemsdelta zet in op groei toerisme: meer bezoekers en sterk ondernemerschap

Eemsdelta – De gemeente Eemsdelta heeft samen met gebiedspartijen, toeristische en culturele ondernemers een visie voor Toerisme en recreatie gemaakt.  De stip op de horizon daarbij is meer bezoekers die langer blijven en een groei van banen in de vrijetijdseconomie. De coronapandemie zorgde vanaf 2020 voor een verschuiving van bezoekers; we kregen meer binnenlandse bezoekers. De verwachting is dat deze trend doorzet de komende jaren. We willen hierop voorbereid zijn.

Toeristische troeven
De jonge gemeente Eemsdelta heeft sterke toeristische troeven in handen. Eemsdelta een prachtig gebied met rust en ruimte. Gelegen aan het Unesco Wereld Erfgoed gebied de Waddenzee met een uniek ‘stadsstrand’ aan zee. De historische stad Appingedam, bijzonder cultuurlandschap, een bloeiend cultuurleven, en niet te vergeten een schat aan erfgoed. Dit alles ligt op maar een half uurtje rijden van de stad Groningen en direct grenzend aan Duitsland. Dit zijn voldoende ingrediĆ«nten voor een groei van toerisme. Omdat Eemsdelta nog niet als toeristische trekker wordt gezien, zetten we in op sterke promotie.

Sterk ondernermerschap
Zonder ondernemerschap is er geen sprake van toerisme. De gemeente wil dan ook een goede partner zijn. Wethouder Pier Prins (Recreatie en Toerisme) ziet een hoop kansen voor ondernemerschap. “Meer bezoekers in ons gebied, betekent kansen voor het MKB. We hebben hier een kwalitatief uniek aanbod. Van landelijk toerisme, overnachten in cultureel erfgoed, industrieel dagtoerisme, themaroutes tot vaarrecreatie. Naast de overnachtingen, zijn er ook andere factoren van belang voor de bezoekers. De vrijetijdsbestedingen zoals horeca- of verhuurbedrijven, erfgoed, cultuur, strand, musea, theater, film en natuur moeten toekomstbestendig en duurzaam zijn. Ook bij niet-zakelijke organisaties stimuleren we daarom graag het ondernemerschap en toekomstbestendige verdienmodellen.”

Slim samenwerken
Voor het realiseren van gemeentegrens overschrijdende projecten proberen we aanvullende middelen te krijgen uit bijvoorbeeld het Nationaal Programma Groningen, het Waddenfonds, de Eems Dollard Regio (EDR) Interreg V en andere fondsen. Vanwege bezuinigingen maken we slim gebruik van beperkte middelen door deze als multiplier in te zetten als gevraagde cofinanciering bij deze aanvragen.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,310VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer