Eerste diploma’s praktijkonderwijs uitgereikt op George Martens School

Appingedam – Met ingang van schooljaar 2021/2022 kunnen leerlingen in het praktijkonderwijs (PrO) examen doen voor een landelijk erkend diploma. De PrO-diplomering is geregeld in een nieuwe wet. Dat je nu ook op het PrO een diploma kunt halen is belangrijk, want met dit papiertje op zak kunnen de leerlingen starten met een entree-opleiding aan een mbo of komen ze makkelijker aan het werk. Ook op de George Martens School in Appingedam werd dit jaar voor het eerst examen gedaan. Elf leerlingen slaagden voor hun diploma, drie moeten nog een herexamen doen. Nikki Stoyanov is één van de leerlingen die het blijde nieuws ontving dat hij is geslaagd voor zijn eindexamen.

De vlag met wimpel die hij kreeg van school hangt nog niet bij hem thuis aan de gevel. Hij had nog geen tijd gehad om hem op te halen vertelt hij, want hij was aan het werk. “Dat gaan we straks dan wel gelijk even doen Nikki” zegt zijn techniekdocent Hans Huizinga. “Want je mag hier echt trots op zijn!”. Behalve techniekdocent is Hans ook zijn stagecoördinator en verantwoordelijk voor de examens.

Op de George Martens School heb je relatief kleine klassen. De leerlingen krijgen er net even meer aandacht dan op andere scholen. De leerlingen kiezen uit de uitstroomrichtingen groen, techniek, horeca, sport en detail.  Nikki koos voor techniek. Hij vertelt over het examen: “Ik moest een presentatie geven waarbij ik moest vertellen over mijzelf en over wat ik in de toekomst wil doen”. Zijn persoonlijke portfolio maakt deel uit van zijn diploma. “Dit doet recht aan de individuele ontwikkeling van iedere leerling” licht Hans toe. “Daarin staan zijn resultaten, hoe hij is gegroeid in de jaren op school, zijn stagebeoordelingen en de certificaten die hij heeft gehaald. Hij heeft het allemaal zelf moeten presenteren aan de examencommissie.”

De lessen op school vond Nikki leuk, maar dat gold nog meer voor de vele stages die hij liep bij diverse garagebedrijven. Hans: “Bij Nikki was het wel heel bijzonder, want na afloop van de laatste twee stages die hij deed, mocht hij blijven om te werken.” Toch kiest Nikki voor de vervolgopleiding Assistent metaal- en elektrotechniek aan het Noorderpoort in Groningen: “Ik kan mijn hele leven nog werken. Heb ik eenmaal dat diploma, dan ga ik wel op zoek naar werk.”

Docenten en leerlingen staan dicht bij elkaar vertelt Hans: “We hebben 108 leerlingen en ik denk dat we ook 108 verschillende trajecten hebben. We hebben hele bijzondere, fijne leerlingen die leren vaak moeilijk vinden. Maar werken willen ze wel. Sommigen worden gewoon met het potlood achter het oor geboren. Daar sta ik keer op keer versteld van. Allemaal hebben ze hun eigen route nodig om een eigen plek te krijgen waar ze tot bloei komen. We bieden maatwerk. We hebben hen als school echt iets te bieden. En dus nu ook een diploma. Dat is vooral goed voor onze leerlingen”.

Straks wordt de George Martens School ondergebracht op de campus in Appingedam. Dat biedt veel mogelijkheden maar de overgang is ook spannend. Hans: “Het PrO krijgt er een eigen gebouw waarin we onze leerlingen dezelfde beschermde plek bieden. Daarom zie ik de toekomst wel met vertrouwen tegemoet”. En dat vertrouwen in de toekomst geldt ook voor Nikki. Want waar er hier een deur achter hem dicht gaat, gaat er straks een nieuwe voor hem open.

Back to top button