13.2 C
Delfzijl
21 juni 2021 21:22

Damsters richten stadscoöperatie op

spot_img

Appingedam – Een aantal inwoners van Appingedam hebben op 7 juni ‘Stadscoöperatie Eendracht’ opgericht. Zij willen daarmee de regio Appingedam-Delfzijl op een duurzame manier vooruit helpen. Iedereen die in de gemeente Appingedam of Delfzijl woont, kan lid worden. Lokale bedrijven kunnen zich eveneens aansluiten als lid.

De stadscoöperatie wil duurzaamheid voor iedereen toegankelijk maken. De eerst focus is schone energie en energiebesparing, om het gebruik van aardgas en grijze stroom snel af te bouwen. Johan Duut, namens de stadscoöperatie: “Dagelijks ondervinden we de gevolgen van aardgaswinning. Dat is een extra motivatie om hier snel van het gas af te gaan en goede oplossingen te realiseren. In Appingedam en Delfzijl is op dat gebied nog niet zoveel gedaan, dus we kunnen nog grote stappen maken.” Naast energiebesparing in woningen denkt de stadscoöperatie in eerste instantie aan windenergie van kleine windmolens en collectieve zonne-energie. Op deze manier kan ook het historische centrum van Appingedam gebruik maken van schone energie.

Opwierde Zuid

Als eerste initiatief is de wijk Opwierde Zuid in Appingedam in beeld. Naast de grote opgave om daar circa 500 woningen te verstevigen, wil de stadscoöperatie bewoners helpen bij het verduurzamen van hun huis. Eerder werd bekend dat in deze wijk in de komende periode, onder regie van de Nationaal Coördinator Groningen, woningen bouwkundig worden versterkt. Voor een deel van de woningen is zelfs sloop en nieuwbouw in beeld. De Stadscoöperatie wil zich samen met bewoners richten op de kansen die deze ingrijpende ontwikkelingen met zich meebrengen. Duut: “Dat doen we vanuit de wensen en behoeften van bewoners, maar ook vanuit de bredere maatschappelijke behoefte of noodzaak. We willen bereiken dat steeds meer mensen meedoen en beseffen dat het beter kan. Energiebesparing, duurzame energie en andere producten van oneindige bronnen willen we beschikbaar maken voor iedereen. Ook levert de coöperatie straks diensten, waarbij mensen elkaar helpen duurzaam en zelfredzaam te zijn. Samen zetten we de schouders eronder!”

Samenwerking

Het initiatief is ontstaan uit de zogenoemde ‘Burgertop’ in 2016 in Appingedam. De Stadscoöperatie bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers en werkt samen met bestaande initiatieven. Het zet kennis en ontwikkeling in, die in de regio en daarbuiten aanwezig zijn. Bijvoorbeeld van de Groninger Energiekoepel (GrEK), Noordelijk Lokaal Duurzaam (NLD), Vereniging Groninger Dorpen en de Natuur- en Milieufederatie Groningen. Daarnaast wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van lokale bedrijven.

Heeft u interesse? De stadscoöperatie kunt u benaderen via mail: info@eendrachtduurzaam.nl of de website: www.eendrachtduurzaam.nl.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,257VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
DierDier
KlussenKlussen
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten