Farmsum – Wethouder Hans Ronde heeft woensdagmiddag officieel ‘De bibliotheek op school’ op de Farmsumerborg in Farmsum geopend. Hiermee is de vijfde  schoolbibliotheek in de gemeente Delfzijl gerealiseerd die werkt volgens de programmalijn ‘de Bibliotheek op School’. Naast de vele boeken omvat het concept ‘de Bibliotheek op school’ ook een eigen digitale omgeving voor de kinderen. Hier vinden ze alle boeken die in de school zijn, maar ze hebben ook toegang tot speciaal geselecteerde sites waar zij voor kinderen geschikte informatie vinden. Met ‘de Bibliotheek op school’ wil de Farmsumerborg het leesplezier van kinderen stimuleren.

Leesplezier en betere schoolprestaties

Een belangrijk doel is om het leesplezier te vergroten en kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school én thuis. Want kinderen die meer lezen, zijn beter in taal. Dit gegeven wordt bevestigd door onderzoek naar het verband tussen lezen en Cito-scores: kinderen die meer lezen, scoren hoger op de Cito-eindtoets! Het maakt een groot verschil voor kinderen of ze lezen of niet. Kinderen die plezier hebben in lezen vergroten hun leessnelheid, spellingvaardigheid en tekstbegrip en doen het daardoor beter op school. Door dagelijks vijftien minuten te lezen of voor te lezen leert een kind duizend nieuwe woorden per jaar.

Natuurlijk kunnen alle kinderen met een eigen gratis bibliotheekpas ook volop blijven lenen in de Bibliotheek Delfzijl.  De leesconsulent vanuit de Bibliotheek Delfzijl werkt in dit project samen met het team, de kinderen en de ouders van de school.

BS Farmsumerborg  sluit met dit project aan op de landelijke aanpak “Bibliotheek op school” voor het primair onderwijs waarin bibliotheken, scholen en gemeenten samenwerken aan de verbetering van taalvaardigheid, leesmotivatie en informatievaardigheden van kinderen.

Advertenties