fbpx

Activiteiten voor de jonge mantelzorgers in de gemeente Eemsdelta

Eemsdelta – Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, maar daarentegen kan het ook zwaar zijn. Zo maken zij zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten, en missen ze soms de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in de gemeente Eemsdelta worden er speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten georganiseerd door Cadanz Welzijn.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en hun omgeving lang niet altijd dat zij opgroeien in situatie die anders is dan anders. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorger, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op een vroege leeftijd. Het thema van dit jaar is daarom Niet te missen! De campagne Niet te missen laat via video’s, posters en verhalen zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren.

Zowel online als in de echte wereld moet het niet te missen zijn, met als doel meer bewustwording, herkenning en erkenning.Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden er in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken.

In de gemeente Eemsdelta kunnen kinderen/jongeren zich opgeven voor de fundag op 5 juni. Heb je zin om te kanoën, midgetgolfen of andere sport & spel activiteiten te doen? Geef je dan op bij Maja Dijkstra (jongerenwerker Cadanz Welzijn) De fundag vindt plaats bij Landgoed Ekenstein in Appingedam en is van 13.30 tot 17.00 uur. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Voor meer informatie en/ of aanmelden kun je contact opnemen met Maja Dijkstra van Cadanz Welzijn, m.dijkstra@cadanzwelzijn.nl of via telefoonnummer 06 109 54 787.

Back to top button